Verden

Mexicos drapstall faller

NARKOVOLD: Drapstallene faller for andre året på rad i Mexico. Men det er få som feirer. Nå nærmer den brutale narkovolden seg hovedstaden.

MEXICO BY (Dagsavisen): Stemningen er god i vårsola ved Universidad Nacional Autonoma de Mexico, der studentene har samlet seg i små grupper på plassen utenfor politisk fakultet. Latteren sitter løst rundt bord og benker av grå stein. Men til tross for den tilsynelatende fredelige oasen, er sosiologistudent Lariza Meza (21) nervøs.

- Er du ikke redd? Det er jeg, sier Meza til Dagsavisen.

Hun forteller om narkotikakarteller i nabolaget der hun bor, og om volds­episoder som blir oversett av politiet. Hun har vanskelig for å stole på noen. Ifølge mexicanske myndigheter har drapstallene sunket betraktelig de siste to årene. Fra 2012 til 2013 skal drapstallene ha sunket med 16 prosent. Det har Lariza Meza vanskelig for å tro.

- Jeg tror verken på tallene eller på presidenten. Vi kjenner usikkerheten på kroppen hver dag, sier hun.

Færre drap

Etter at Mexicos myndigheter i 2006 lanserte en storstilt krig mot de mektige narkotikakartellene, er over 80.000 mennesker blitt drept i konflikten. Mange tusen er savnet.

Så langt har hovedstaden vært skjermet for den verste volden. Det er i ferd med å endre seg. Ifølge tall fra den mexicanske avisen Reforma, er 90 prosent av alle svært voldelige drap i og rundt hovedstaden det siste året et resultat av konflikter mellom de ulike narkotikakartellene. Narkotikasalget i Mexicos hovedstad er nå like ille som i fryktede Sinaloa, der narkotikakartellet med samme navn kommer fra.

Mandag denne uka utnevnte Mexico by en egen byråd med ansvar for sikkerhet, en overraskende anerkjennelse av alvoret i situasjonen.

«Redder Mexico»

Mens innbyggerne i Mexico by ser seg over skuldrene, forsøker Mexicos president Enrique Peña Nieto å selge et mer optimistisk bilde av hjemlandet. I motsetning til sin forgjenger, snakker Nieto så sjelden han kan om volden som har dominert nyhetene fra Mexico de siste åtte årene.

Nylig prydet president Peña Nieto forsiden av det amerikanske magasinet Time, med overskriften «Saving Mexico» (Redder Mexico). Bladet viser til Mexicos fallende voldstall og presidentens mange og omfattende reformer. Forsiden skapte sterke reaksjoner i Mexico, og en underskriftskampanje for å få Time til å endre førstesiden.

For mens Mexicos relativt nyinnsatte president hylles i USA, er reaksjonene på bakken i Mexico langt mer negative. Mange er også usikre på om de synkende drapstallene er riktige.

- Er tallene troverdige? Det er for tidlig å si noe sikkert, men det er mye som skurrer, sier Alejandro Hope, leder av sikkerhetsstudier ved instituttet IMCO i Mexico by, til Dagsavisen.

I februar ble Mexicos mektigste narkobaron Joaquin «El Chapo» Guzman arrestert av mexicansk politi, en stor fjær i hatten for president Peña Nieto. Men i stedet for å bringe fredelige tider, kan arrestasjonen ha brakt narkotikavolden til hovedstaden, fordi kartellene nå har brutt opp i mindre grupper som slåss seg imellom og som er vanskeligere å kontrollere. Antall kidnappinger og utpressinger er på vei opp over hele landet.

Åpner for Statoil

Etter at Nieto tok over makten i Mexico høsten 2012, har medienes oppmerksomhet flyttet seg fra volden som følger landets mektige narkotikakarteller, til en rekke omfattende politiske reformer. Peña Nieto har blant annet endret grunnloven, for å åpne for private selskaper i Mexicos oljeindustri. Norske Statoil er blant selskapene som har meldt sin interesse.

Under verdens økonomiske forum i Davos i vinter, snakket presidenten varmt til utenlandske investorer om Mexicos muligheter, men snublet da han ble spurt om sikkerheten.

- Peña Nieto gjør lite annerledes enn sine forgjengere, og lite tyder på han har kontroll over situasjonen. Den største forskjellen er at han ikke vil snakke om volden, sier Alejandro Hope til Dagsavisen.

Mindre karneval

Utenfor politisk fakultet ved Mexicos Autonome Universitet er det vanskelig å finne noen som tror på presidenten.

Studentene i internasjonale relasjoner Ana Hi (23) og Ivan Galindo (23) har ikke særlig tro på Mexicos politikere.

- Jeg stoler ikke på myndighetenes tall, de har ingen interesse av å være ærlige, sier Ana Hi.

Hun kommer fra Morelos, et par timers kjøring fra hovedstaden, og forteller om en ny voldsbølge de siste månedene.

- Moren min er livredd. Under karnevalsfeiringen var det bare de militære som torde å danse i gatene, sier Hi.

Uansett om tallene som viser en nedgang i drap nasjonalt er riktige eller ikke, er årsaken umulig å peke på nå, sier Jaime Lopez Aranda.

- I likhet med sine forgjengere er presidenten nå blitt en langt mer kontroversiell figur enn det man forventet av ham.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen