Verden

Kina truer med å skrote handelsavtaler med USA

Verden frykter ny handelskrig etter Trumps trussel om økt toll på kinesiske varer.

Alle handelsavtalene som Kina og USA forhandler om, går i vasken dersom amerikanerne øker toll på kinesiske varer, advarer Beijing.

Trusselen ble fremført rett etter at USAs handelsminister Wilbur Ross hadde møtt Kinas visestatsminister Liu He til nye handelssamtaler i Beijing søndag.

Stridens eple er president Donald Trumps sterke ønske om å redusere det enorme handelsunderskuddet USA har med handelspartnerne. Kina har lovet å bidra, og partene har forhandlet om hvordan de skal nå målet.

Likevel gjentok Trump nylig trusselen om å innføre høy toll på kinesiske varer. Det har ført til ny frykt for en handelskonflikt mellom verdens to største økonomier, noe som kan dempe global vekst og oppmuntre andre land til å reise egne tollbarrierer.

Handelskrig

Ross omtalte søndag helgens møter i Beijing som «vennlige og ærlige». Kina uttaler også at det ble gjort «positive og konkrete framskritt».

Men alle avtalene som er inngått i helgen, forutsetter at de to landene ikke utkjemper noen handelskrig, advarer Kina.

– Hvis USA innfører handelssanksjoner, deriblant økt toll, vil ingen av de økonomiske og handelsmessige tiltakene som er framforhandlet av de to partene, bli iverksatt, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Beijing etter møtene med Ross og hans delegasjon.

Tollkutt

Tirsdag kunngjorde Det hvite hus overraskende at USA akter å innføre opptil 25 prosent toll på høyteknologiske varer fra Kina til en verdi av over 400 milliarder kroner.

Få dager senere varslet Kina på sin side nok et betydelig kutt i importtollen på varer som vaskemaskiner, sko og kosmetikk, den tredje reduksjonen på seks måneder.

Tidligere i vår lovet kineserne en betydelig økning i kjøp av amerikanske varer og tjenester fra blant annet jordbruket og energisektoren.

Mnuchin isolert

Forhandlingene med Kina skjer samtidig som Trump har vakt harme blant sine nærmeste allierte ved å innføre ekstratoll på stål og aluminium.

Misnøyen fra land som Canada, Storbritannia, Tyskland, Japan, Frankrike og Italia, ble ikke feid under teppet under G7-landenes finansministermøte i Canada i helgen.

De klarte ikke å bli enige om en felles uttalelse. Isteden måtte USAs Steven Mnuchin lytte til klager fra de seks andre finansministrene.

– Det har vært et anspent og vanskelig G7-møte. Det var i mye større grad G6+1 enn G7, sier Frankrikes finansminister Bruno Le Maire, som mener USA har satt G7-samarbeidet i fare.

EU har i likhet med Canada allerede varslet mottiltak og klaget Trumps toll, som de mener er ulovlig, inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Arbeidsplasser

Trump er svært opprørt over at USA kjøper mer varer og tjenester enn de selger til utlandet. Han har lovet å redusere USAs underskudd, som han sier har kostet USA millioner av arbeidsplasser i industrien.

Kinas handelsoverskudd med USA var i fjor på over 3.000 milliarder kroner, det høyeste som noen gang er registrert.

Trump mener USAs handelsunderskudd skyldes dårlige avtaler og urettferdig praksis, som han beskylder handelspartnerne for å utnytte.

Men mange økonomer mener underskuddet skyldes at amerikanerne forbruker mer enn de produserer, og at import er nødvendig for å fylle gapet.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen