Han ble aldri president. Men nå blir han trolig USAs nye utenriksminister. FOTO: JIM WATSON/NTB SCANPIX

Kerry trolig utenriksminister

Barack Obama ofret sin nære medarbeider Susan Rice for å tekkes Republikanerne. Nå blir John Kerry trolig ny utenriksminister.

For noen uker siden virket det ganske klart at hun var Barack Obamas førstevalg til å erstatte Hillary Clinton som utenriksminister. FN-ambassadør Susan Rice har vært en av Obamas nærmeste utenrikspolitiske rådgivere siden valgkampen i 2008. Men da sentrale republikanere bestemte seg for å gjøre henne til skyteskive nummer én i sin kamp mot Obama, måtte presidenten til slutt gi tapt.

 

Ofret av presidenten

Sent torsdag kveld norsk tid ringte Rice selv Obama og sa at hun trakk seg fra lista over kandidater til jobben som utenriksminister.

- De av dere som kjenner meg, vet at jeg er en som kjemper. Men ikke på bekostning av hva som er riktig for landet vårt, skrev hun kort tid etterpå til sine 236.000 følgere på Twitter. Obama skal selv ikke ha gjort noen forsøk på å overtale henne til å ombestemme seg. Også han innså trolig at det ville koste for mye å presse Rice gjennom høringene i Senatet.

- Jeg tror det handlet mest om hvorvidt man ønsket å ha nok en stor distraksjon og partistrid når andre ting må prioriteres. Nå er det én vedkubbe mindre på bålet, sier en sentral kilde i Obama-administrasjonen anonymt til Washington Post.

 

Kerry favoritt

Rice er blitt angrepet av republikanerne på grunn av uttalelser hun ga til pressen kort tid etter drapet på USAs ambassadør til Libya i Benghazi 11. september i år. FN-ambassadøren snakket på grunnlag av det som viste seg å være feilaktig etterretningsinformasjon. Hun er ikke tatt i bevisst løgn. Likevel er hun blitt stemplet som utroverdig og uegnet til jobben som utenriksminister.

I det intense ordskiftet som fulgte, har flere anonyme beskyldninger mot Rice dukket opp. Obama forsvarte først Rice offentlig, men dempet uttalelsene den siste tida. Det viktigste for ham nå, er å få til en avtale med Republikanerne om å få ned budsjettunderskuddet. Da trenger han all godvilje han kan få hos motparten.

Nå blir mest sannsynlig John Kerry, tapende presidentkandidat fra 2004, ny utenriksminister. Han har en karriere som «ser ut som en audition for jobben», som CNN skriver. De siste fire årene har han ledet utenrikskomiteen i Senatet. Åtte år etter at Republikanerne demoniserte ham i valgkampen, sier de nå at han ikke vil få problemer med å bli godkjent i Senatet. Utnevnelsen kan skje allerede neste uke, skriver New York Times.

ivar.iversen@dagsavisen.no