Verden

– En wake-up call for Europa

Betydde Trumps oppførsel på G7-møtet slutten på den verden vi kjenner?

Bilde 1 av 2

G7-møtet var en wake-up call for Europa, sier forsker Pernille Rieker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

– Vi vet nå at USA ikke er til å stole på på samme måte som tidligere, det er nødt til å bety en styrking av det europeiske samarbeidet. Spørsmålet er hvordan og hva Europa kan få til, sier Rieker, som forsker på europeisk utenriks- og sikkerhetspolitikk.

Fikk du med deg denne? Duket for kjølig G7-møte

Handelskrig

Konklusjonene etter helgens G7-møte i Canada er klare. USAs president Donald Trump fornærmet alle og sørget i praksis for at G7 er død ved å nekte å undertegne slutterklæringen. Strid om USAs nye toll på stål og aluminium som også rammer amerikanske allierte, la en kraftig demper på stemningen i forkant av møtet og førte til fullskala krangel underveis og etterpå.

Trump gikk til kraftig angrep på Canadas statsminister og G7-vert Justin Trudeau etter at Trudeau hadde kritisert USAs toll og varslet canadiske mottiltak. Trumps stab eskalerte ordkrigen med uttalelser som at Canadas planer er et dolkestøt i ryggen på USA og at det finnes et eget sted i helvete for sånne som Trudeau.

Om USA var isolert i forkant av møtet, gjelder det i enda større grad nå. De andre medlemmene i G7 slår ring om sluttavtalen som USA ikke ville være med på. Avtalen sier blant annet at landene skal jobbe for en regelstyrt internasjonal orden.

Tysklands økonomiminister Peter Altmaier mener G7-møtet har ført EU tettere sammen.

– Det er viktig at vi viser enighet på alle nivåer, sier han, ifølge The Guardian.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Dramatisk

EU-landene har svart på de amerikanske tolløkningene med planer om også å øke egne tollsatser. Tyskland er innstilt på å sette hardt mot hardt.

– Vi vil ikke la oss bli utnyttet igjen og igjen, sa kansler Angela Merkel i et talkshow søndag.

1. juni innførte USA toll på stål og aluminium fra Europa og Canada. I tillegg har USA varslet at de vurderer å øke tollen på personbiler, også europeiske, til 25 prosent. EU og Canada har varslet at de vil lansere mottiltak i løpet av måneden.

EU-toppmøtet 28. og 29. juni kan bli en mulighet til å vise muskler. Hittil er det Frankrikes president Emmanuel Macron som har de klareste planene og vært tydeligst i forsvaret for mer europeisk samarbeid.

– Trumps oppførsel er en ganske dramatisk endring i verdenspolitikken. Det er uvisst hva som vil skje framover. Vil den verdensorden vi kjenner bryte sammen og erstattes av noe nytt? Eller vil Europa klare å samle seg for å bevare den liberale orden de aller fleste land i Europa fortsatt ønsker? spør forsker Pernille Rieker.

Les denne: Når demokratiet dør

Sprekker

Men det er også utfordringer i EU. Det demonstrerte Italias ferske statsminister Giuseppe Conte i Canada, da han ga Donald Trump støtte i at Russland burde inviteres tilbake til det som da ville blitt G8.

Den nye høyrepopulistiske regjeringen i Italia har tatt til orde for å avslutte straffesanksjonene mot Russland. Spørsmålet er på agendaen på EU-toppmøtet i slutten av juni, en videreføring krever enstemmighet fra alle EU-landene.

Les også: Populistene får makta i Italia

G7-striden

* G7 (Group of 7) er et internasjonalt forum med verdens sju rikeste, demokratiske industriland: Frankrike, Japan, Tyskland, Storbritannia, USA, Italia og Canada.

* Den europeiske union (EU) møter dessuten som fast representant på G7s toppmøter.

* Gruppen het tidligere G8 da Russland deltok, men landet ble ekskludert i 2014 på grunn av annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

* G7-landene møtes årlig for økonomiske og politiske samtaler mellom sine statsoverhoder, og mellom andre politikere og embetsverk. G7 er av noen, særlig kritikere, blitt kalt en «uoffisiell verdensregjering».

* De årlige møtene er ofte mål for protester mot globalisering.

* Årets møte var i Québec i Canada 8. og 9. juni. (NTB)

Mer fra Dagsavisen