Verden

Atomulykken på samme nivå som Tsjernobyl

Atomkrisen i Japan er nå klassifisert som en ulykke på nivå sju,

TOKYO: Utslippet av radioaktive stoffer fra det ulykkesrammede atomkraftverket Fukushima Daiichi ligger ifølge målinger gjennomført av japanske myndigheter på om lag 10 prosent av det radioaktive utslippet fra Tsjernobyl.

Nivå sju er det øverste nivået på den internasjonale skalaen over atomulykkers alvorsgrad. Atomulykker på nivå sju er kjennetegnet av at de har utstrakte konsekvenser for helse og miljø.

Vet ikke hvor mye

– Det skjer vel på grunn av de store utslippene av radioaktivt materiale. Japanerne sier det kan fortsette i flere måneder, sier Nils Bøhmer i Bellona til NTB.

Han understreker at vi ikke vet hvor mye radioaktivt materiale som er sluppet ut til vann og hvor mye som er sluppet ut til luft.

– Hovedsakelig er det radioaktivt jod med en halveringstid på åtte dager, men dert vil også følge utslipp av radioaktivt cecium og strontium der halveringstiden er 30 år, sier Bøhmer.

Fortsatt ikke over

Fukushima og Tsjernobyl er to helt forskjellige hendelser, fastslår Hidehiko Nishiyama i Japans direktorat for atomsikkerhet.

– I Tsjernobyl var det akutt eksponering for store strålingsmengder, og 29 personer døde av dette. Noe slikt har ikke skjedd i Fukushima, sier han.

Det har heller ikke vært noen reaktoreksplosjon i Fukushima, påpeker Nishiyama.

En tjenestemann i TEPCO, selskapet som driver atomkraftverket, sier på sin side at han frykter at utslippet etter hvert kan overstige Tsjernobyl. Han påpeker at lekkasjen av radioaktive stoffer fra atomkraftverket fortsatt ikke er stanset.

Foreløpig

Japans egen vurdering av ulykkens alvorsgrad er kun foreløpig. Den endelige vurderingen av ulykken er det Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) som står for.

Atomkraftekspert Murray Jennex ved San Diego State University i USA mener det er meningsløst å sammenligne Fukushima med Tsjernobyl.

– Fukushima er ikke i nærheten av det nivået, sier han.

I Tsjernobyl eksploderte en av reaktorene, og radioaktive stoffer ble slynget høyt opp i atmosfæren.

Høy stråling

Ifølge nyhetsbyrået Kyodo har japanske myndigheter gjort målinger som viser at utslippene av radioaktive stoffer fra Fukushima har nådd et nivå på opptil 10.000 terabecquerel i timen. Det skal være disse målingene som ligger til grunn for tirsdagens oppjustering av ulykkens alvorsgrad fra nivå fem til nivå sju.

Målinger viser ifølge Kyodo at den radioaktive strålingen rundt Fukushima Daiichi nå overstiger den akseptable mengden på 1 millisievert i året innenfor 60 kilometer i nordvestlig retning fra atomkraftverket og 40 kilometer i sørsørvestlig retning.

Titusener av mennesker er evakuert innenfor en radius på 20 kilometer rundt atomkraftverket, og regjeringen har varslet at evakueringssonen skal utvides.

Brann

En brann brøt tirsdag ut i det ulykkesrammede atomkraftverket , ifølge TEPCO. Brannen, som er slukket, brøt ut i bygningen ved atomkraftverkets reaktor nummer fire.

Brannen skal ikke ha ført til nye utslipp av radioaktive stoffer fra atomkraftverket.

Krisen ved Fukushima Daiichi oppsto da atomkraftverkets kjøleanlegg ble slått ut av tsunamien som fulgte etter det voldsomme jordskjelvet i Japan den 11. mars.

Mer fra Dagsavisen