Apple Watch kan løse forsvinningsgåten

Den savnede saudiarabiske dissidenten Jamal Khashoggis Apple Watch kan bidra til å løse mysteriet rundt hans forsvinning, opplyser tyrkiske kilder.

To ikke navngitte tyrkiske tjenestemenn sier til nyhetsbyrået Reuters at Khashoggi hadde på seg sin Apple Watch da han gitt inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul forrige tirsdag.

Les også: Hva skjedde med Khashoggi?

Klokken var koblet opp til den ene av hans to mobiltelefoner som han ga til sin forlovede før han gikk inn døren til konsulatet.

Den regimekritiske saudiarabiske journalisten har vært sporløst forsvunnet siden han gikk inn på konsulatet i Istanbul for å ordne med noen dokumenter. Tyrkia hevder han ble drept og partert inne på konsulatet, men det benekter saudiarabiske myndigheter.

Les også: Forsvinning sjokkerer Midtøsten

Saken har vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og i USA tar flere høytstående politikere til orde for at USA må revurdere sine forbindelser med Saudi-Arabia dersom påstandene om drap viser seg å stemme.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Onsdag opplyste USAs visepresident Mike Pence at USA står klar til å sende etterforskere fra FBI til konsulatet i Istanbul for å bistå i etterforskningen «dersom Saudi-Arabia ønsker det».

Dette vet vi om Khashoggi-saken

Den saudiarabiske journalisten og dissidenten Jamal Khashoggi har ikke blitt sett siden han gikk inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Dette vet vi om saken så langt:

* Fredag 28. september besøker Khashoggi konsulatet fordi han må ordne med et dokument som trengs for at han kan gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz.

* Han får beskjed om å komme tilbake uken etter. I helgen får han telefon fra konsulatet som ber ham hente dokumentet tirsdag 2. oktober.

* 2. oktober klokka 03.13 lander et privatfly med ni saudiarabere på Atatürk-flyplassen i Istanbul. Flyet kommer fra Riyadh i Saudi-Arabia, og noen av passasjerene har diplomatpass. De sjekker inn på et hotell i nærheten av konsulatet etter å ha reservert rom for tre dager. De forlater imidlertid hotellet senere samme dag.

* Klokka 13.14 går Khashoggi inn på konsulatet. På forhånd har han gitt sine to telefoner til kjæresten og bedt henne skaffe hjelp hvis han ikke kommer tilbake. Hun blir stående utenfor konsulatet til klokka ett om natten, men Khashoggi dukker aldri opp.

* Omtrent klokka 16, knapt tre timer etter at Khashoggi har gått inn i bygningen, forlater seks biler med saudiarabiske tjenestemenn konsulatet. To andre biler kjører til generalkonsulens residens 200 meter unna. De kjører videre fire timer senere. Residensens tyrkiske ansatte blir bedt om å ta seg fri.

* Cirka klokka 17.15 lander enda et fly med saudiarabiske tjenestemenn i Istanbul. Flyet forlater flyplassen etter en times tid. Det mellomlander i Egypt før det fortsetter til Riyadh.

* Klokka 22.46 forlater flyet som ankom natt til tirsdag, Istanbul. Det flyr til Dubai.

* 3. oktober melder nyhetsbyrået Reuters at Jamal Khashoggi har forsvunnet.

* 6. oktober starter tyrkiske myndigheter en etterforskning. Dagen etter sier tyrkiske kilder at de mistenker at Khashoggi er blitt drept inne på konsulatet og at de 15 saudiarabiske statsborgerne ble fløyet til Tyrkia for å utføre operasjonen. Saudi-Arabia avviser anklagene.

* 9. oktober blir det kjent at film fra konsulatets overvåkingskameraer er forsvunnet.

* 10. oktober trykker den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Sabah navn og fødselsår på de 15 saudiaraberne som ankom Istanbul 2. oktober.

* Khashoggi er kjent som kommentator i Washington Post der han har skrevet flere artikler med kritikk av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Han har bodd i selvvalgt eksil i USA siden i fjor, men har tidligere vært rådgiver for saudiarabiske myndigheter.

(Kilder: TT, The New York Times, The Guardian, AFP og Reuters)