Verden

Forsvinning sjokkerer Midtøsten

Skjebnen til den savnede saudiarabiske eksil-journalisten Jamal Khashoggi er ennå uviss. Men den bisarre affæren skaper sjokkbølger gjennom hele Midtøsten.

JAFFA (Dagsavisen): Sist tirsdag gikk Khashoggi inn i det saudiarabiske konsulatet i Istanbul for å få overlevert dokumenter han trengte for å gifte seg med sin tyrkiske forlovede Hatice Cengiz. Siden er han ikke blitt sett.

Først trodde mange at Khashoggi, som hadde skrevet en rekke regimekritiske artikler, ble holdt i konsulatet mot sin vilje. Så i helgen kom tyrkiske myndigheter med en utrolig erklæring: 59-årige Khashoggi ble drept og liket partert.

Hans forlovede vet knapt hva hun skal gjøre.

– Jeg vet ikke hva som kan ha skjedd. Jeg kan ikke en gang skjønne at noe kan ha skjedd ham, sa Cengiz til journalister i Istanbul etter å ha ventet forgjeves utenfor konsulatbygningen.

Saken fortsetter under bildet. 

Saudi dissident Jamal Khashoggi speaks at an event hosted by Middle East Monitor in London Britain, September 29, 2018. Picture taken September 29, 2018. Middle East Monitor/Handout via REUTERS.  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY

Ingen har sett den regimekritiske journalisten Jamal Khashoggi siden tirsdag forrige uke. Foto: NTB Scanpix

Les også: Slik trues Iran av indre splittelse (DA+)

Hevder det var planlagt

Ifølge tyrkiske myndigheter, var drapet – hvis det nå – planlagt. Et team på 15 menn skal ha reist inn fra Saudi-Arabia og ventet på journalisten i det han gikk inn i bygningen. Men noe lik er ennå ikke funnet. Ifølge tyrkiske myndigheter ble liket smuglet ut i en svart bil som på et tidspunkt forlot konsulatet.

Men Tyrkia og Saudi-Arabia er også regionale rivaler, og ikke alle kjøper historien.

– Man må regne med at tyrkiske myndigheter har konkrete beviser når de kommer med slike forferdelige anklager, sier professor David B. Roberts, en ekspert på Gulf-området, fra Kings College i London.

Roberts kjenner Khashoggi personlig.

– Jamal var en hyggelig mann. Han var stille, intelligent, ingen dissident. Han var bare en real kar som forsøkte å jobbe på innsiden av systemet, men som til slutt ble presset ut da han konkluderte at Saudi-Arabias politikk var for vanskelig å forsvare, sier Roberts til Dagsavisen.

Khashoggi skrev blant annet for avisen Washington Post.

Les også: Store gatedemonstrasjoner i Jemen gir håp om endring (DA+)

Journalister frykter for livet

At Saudi-Arabia kunne vurdere å gjøre noe slikt, virker for utrolig til å være sant. Men som en rekke analytikere Dagsavisen har vært i kontakt med påpeker, skjer det uvirkelige ting i Saudi-Arabia for tiden.

I november i fjor ble blant annet titalls lokale milliardærer holdt innesperret på Ritz hotellet i Riyadh, og de slapp ikke fri før de betalte milliarder av dollar til regimet. Den sterke mannen i Saudi-Arabia, kronprins Mohammad bin Salman, har også involvert sitt land i en katastrofal krig i nabolandet Jemen, og jobber intenst for å isolere en annen nabo, Qatar, fra omverdenen. Qatar er Tyrkias allierte.

Saken fortsetter under bildet. 

A handout picture provided by the Saudi Royal Palace on September 30, 2018 shows the Emir of Kuwait, Sheikh Sabah al-Ahmad al-Jaber al-Sabah (C), welcoming Saudi Crown Prince, Mohammad bin Salman, at the Bayan Palace in Kuwait City. (Photo by Bandar AL-JALOUD / various sources / AFP) / XGTY

Kronprins Mohammad bin Salman er den dominerende skikkelsen i Saudi-Arabia. Foto: NTB Scanpix

Saudi-Arabia spiller samtidig en dominerende rolle i Midtøstens arabisk-språklige medielandskap, og mange av de ledende mediene, som fjernsynsstasjonen al Arabia og avisen Asharq al-Awsat, er eid av saudiarabere. Nå frykter mange journalister for sine liv, bokstavelig talt, skulle de våge å kritisere regimet i Riyadh.

– Drapet på Khashoggi er en ekstrem handling, og sender et forferdelig signal til alle journalister, aktivister og dissidenter. Det viser også at imaget som bin Salman forsøker å fremme av seg selv som en reformist, er falskt. Khashoggis skjebne viser at Saudi-Arabia er blitt en kriminalstat, sier en London-basert arabisk-språklig journalist, til Dagsavisen.

Han ville ikke ha sitt navn på trykk. Ingen kilder inne i Saudi-Arabia som vi var i kontakt med, var villige til å snakke om affæren.

Den 33-årige prinsen er i dag den dominerende skikkelsen i det oljerike kongedømmet, som også styres i henhold til whahabismen, en ultrakonservativ fortolkning av Islam. Bin Salman har på den ene siden gikk kvinner mer frihet, samt lover å modernisere økonomien, men han har også utfordret alle de tradisjonelle maktsentrene i regimet.

Les også: Ny lov hindrer flyktninger i å få tilbake hjemmet sitt (DA+)

Gamle fiender

– Det er åpenbart at han har forlatt den forsiktige linjen som Saudi-Arabia var kjent for, og en dag vil han måtte betale for sin politikk, forteller Magdi Abdelhadi, en Midtøsten-kommentator på BBC, til Dagsavisen.

Saudi-Arabia, med sine beryktede halshugginger av kriminelle, er imidlertid også en nær alliert av Vesten, og andre analytikere tror regimet er for viktig til at det kan falle.

– Overlevelsen og stabiliteten til det saudiarabiske regimet er både en regional og internasjonal prioritet, sier Imad Salamey, en statsviter fra Beirut i Libanon.

Sist vinter ble nettopp Libanons statsminister Saad Hariri kidnappet og holdt fanget i flere dager under et offisielt besøk i Saudi-Arabia.

Men foreløpig finnes det ingen håndfaste bevis på at journalisten Khashoggi faktisk er drept. Den saudiarabiske konsulen har allerede invitert journalister på omvisning for å bevise at Kashoggi ikke er i bygget.

Tyrkiske myndigheter, derimot, viser til kameraopptak fra området som ikke viser tegn til at journalisten er sett forlate konsulatet. Tyrkia og Saudi-Arabia er involvert i en bitter regional dragkamp om blant annet Syria, Palestina og Qatar. Og tilbake på nittitallet truet Tyrkia til å gå til regelrett krig mot nabolandet Syria hvis ikke Damaskus utleverte den tyrkisk-kurdiske lederen Abdullah Öcalan. Heller ikke Ankara er noen ytringsfrihetens høyborg, noe tyrkiske opposisjonelle påpeker nettopp i forbindelse med Khashoggis forsvinnelse.

– Dessverre forsvant Khashoggi på dagen da president Recep Tayyip Erdogan forfektet at det ikke går å forsvare demokratiet med frie medier, og at de ikke må regnes som den fjerde statsmakten, skrev Serkan Demirtas, en kritiker, i avisen Hurriyet.

Mer fra Dagsavisen