Mat og drikke

Fabelaktig Fèlsina

Fèlsina lager herlige sangioveseviner som både kan drikkes unge eller lagres i evigheter.

Toscana-produsenten Fèlsina startet opp i 1966, men det var først i siste halvdel av 1970-tallet at det virkelig ble fart i vinproduksjonen. Fèlsina er i dag en av Toscanas beste vinprodusentene og er mest kjent for sine nokså kostbare toppviner som Rancia, Fontalloro og Colonia.

Når det gjelder Rancia og Fontalloro er begge disse inne på polets bestillingsutvalg i 2017-årgangen, og begge er fabelaktige sangioveseviner som trygler om å bli drukket til vilt eller noen bra entrecôter som har vært på grillen. Noe av det som fascinerer meg mest med disse vinene er hvor utrolig bra de drikker som relativt unge. Samtidig vet jeg at de vil bli bedre med lagring og at de fint tåler 15 til 20 år i kjelleren.

Verdt å få med seg er Fèlsina Chianti Classico Riserva som nylig har blitt satt ned fra 350 til 300 kroner. Dette er en vin som definitivt gir valuta for pengene, skjønt den er litt enklere enn Rancia og Fontalloro.

Blant ukens viner er også en kartong-Chablis fra La Chablisienne, et av verdens beste vinkooperativ. Den koster litt, men samtidig er dette også en papp som byr på bra kvalitet.

---

Vinmonpolet

2857901 Felsina Chianti Classico Riserva 2018 (Toscana, Italia) kr 300 (91 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter av mørk kirsebærfrukt sammen med urter og krydder. Har bra konsentrasjon og smaker av mørke bær sammen med krydder og noe fat. Har en del tannin og nydelig syre i avslutningen.


---

---

Vinmonpolet

6903601 Fèlsina Rancia Chianti Classico Riserva 2017 (Toscana, Italia) kr 549,90 (93 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødbrun farge og lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med lyse blomster og sedertre. Har bra konsentrasjon og smaker av tørket og utviklet kirsebærfrukt sammen med integrert eik. Har en god den tannin og nydelig syre.

---

---

Vinmonpolet

2758401 Fèlsina Fontalloro 2017 (Toscana, Italia) kr 579,90 (94 poeng) (BU)

Har nokså kraftig rødbrun farge og lukter av forsiktig utviklet kirsebærfrukt sammen med sedertre, krydder og mineraler. Har meget bra konsentrasjon og smaker av forsiktig utviklet og mørk bærfrukt sammen med lær og fint integrert fatpreg. Avslutter med en god del tannin og super syre.

---

---

Vinmonpolet

8017506 La Chablisienne Chablis (Burgund, Frankrike) kr 699,90 for tre liter (85 poeng) (BA)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, eple og forsiktig mineralpreg. Har middels fylde og smaker av eple og sitrus og eple sammen med en god del mineraler før den avslutter med meget bra syre.

---

---

Vinmonpolet

Ukens anbefaling:

11898101 Bretonnieré Muscadet Sévre et Maine Sur Lie 2022 (Loire, Frankrike) kr 139,90 (84 poeng) (BA)

Er laget av druer fra 50 år gamle vinstokker og har fått sju måneder på bunnfallet før den har blitt tappet på flaske. Har nokså lys gulfarge og lukter av pære og fersken. Er lett i smaken og smaker av sitrus, pære og fersken sammen med litt urter før den runder av friskt og godt. Drikk til reker og alt mulig av sommermat.

---


Mer fra Dagsavisen