Mat og drikke

Håndverk fra Leiner

Sven Leiners viner er håndverk. Nå har han to meget gode viner på polet med navnet Handwerk.

Sven Leiner fra Ilbesheim i Sør-Pfalz driver vinhuset Weingut Jürgen Leiner og deres 15 hektar vinmarker, blant annet fra den meget gode Kalmit-vinmarken. Produksjonen er biodynamisk, og det meste av arbeidet gjøres i vinmarkene. Vinene tappes uten filtrering, kun tilsatt noe svovel før tapping.

Flere av Leiners viner er å få på Vinmonopolet, deriblant en riesling og en weisser burgunder som har fått navnet Handwerk. Disse kommer fra den nedre delen av den svært kalkholdige vinmarken Kalmit. Her inneholder jordsmonnet gammelt korallrev. Vinen som er laget av weisser burgunder har bra fylde og noe fedme. Dette er en vin som passer til lyst kjøtt og asiatisk mat. Rieslingen er lett og delikat og er super til reker og sushi/sashimi.

Blant ukens viner er også II Pettirosso Valtellina Superiore 2018 fra produsenten Arpepe. Vinen er laget av nebbiolo som har fått 24 måneder lagring på slavonske eikefat. Resultatet er en meget bra og konsentrert vin som smaker av syrlig jordbærfrukt sammen med krydder og mineraler.

Vi nevner også Rhône-vinen Les Petit Ducs 2021 som nylig har kommet inn på de aller fleste polutsalg. Dette er et meget godt kjøp ut fra prisen.

---

Vinmonopolet

12304901 Leiner Handwerk Weisser Burgunder 2021 (Phalz, Tyskland) kr 249,90 (87 poeng) (BU)

Har nokså dyp gulfarge og lukter av eple og tropisk frukt og lyse blomster. Bra konsentrasjon og noe fedme i smaken der det går i eple, sitrus, tropisk frukt og mineraler før den avslutter med nydelig syre.

---

---

Vinmonopolet

1504101 Leiner Handwerk Riesling Trocken 2021 (Phalz, Tyskland) kr 249,90 (88 poeng) (BU)

Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt, lyse blomster og mineraler. Er nokså lett i smaken der det går i sitrus og tropisk frukt sammen med mineraler før den avslutter med herlig syre.

---

---

Vinmonopolet

12080901 Ar. Pe. Pe. II Pettirosso Valtellina Superiore 2018 (Lombardia, Italia) kr 369,90 (91 poeng) (BU)

Har lys rødfarge og lukter av røde bær sammen med lyse blomster, krydder og mineraler. Har bra konsentrasjon og smaker av syrlig jordbærfrukt sammen med krydder og mineraler. Har litt tannin og herlig syre i avslutningen.

---

---

Vinmonopolet

15088601 Les Petit Ducs 2021 (Rhône, Frankrike) kr 219,90 (88 poeng) (PA)

Har nokså kraftig rødlilla farge og lukter mørk bjørnebær- og kreklingfrukt sammen med pepper, urter og blomst. Nokså bra fylde og smaker av mørk bjørnebærfrukt, pepper og urter. Avslutter med noe tannin og super syre.

---

---

Ukens anbefaling:

Vinmonopolet

14803501 Selbach Riesling Feinherb 2021 (Mosel, Tyskland) kr 165,20 (85 poeng) (BA)

Tilbake i polhyllene etter at den var utsolgt før jul. Har nokså lys gulgrønn farge og lukter av sitrus sammen med tropisk frukt og lyse blomster. Er lett og delikat i smaken der det går i sitrus sammen med tropisk frukt og mineraler. Har ørlite restsødme som balanseres av meget bra syre. Perfekt vin til sushi og sashimi og tilsvarende.

---

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen