Sport

Viktig sprintseier for Brandsdal

Eirik Brandsdal styrket sine OL-aksjer kraftig med seier på den klassiske sprinten under Skandinavisk Cup-rennene i Piteå fredag.

Av Stian Grythaugen

Sprintlandslagsløper Brandsdal fikk hard kamp av Follebu-løper Mattis Stenshagen på oppløpet, men var de nødvendige millimeterne foran. Svenske Teodor Peterson fulgte på tredjeplass.

Med til historien hører det at Brandsdal var svært nær ved å bli slått ut i semifinalen. Der var han kun nummer fire i sitt heat, men gikk med nød og neppe videre på tid. Det skulle vise seg å være svært viktig.

Med fredagens seier tok nemlig Brandsdal et langt skritt i retning plass i den norske OL-troppen. Landslagsledelsen har tidligere gjort det klart at fredagens renn i Piteå har status som uttaksrenn til vinterlekene i Pyeongchang.

Den vektlegges på samme måte som klassisksprintene i Ruka, på Lillehammer, under NM og i Planica. Petter Northug valte som kjent ikke å delta.

Tungt for kollegene

Brandsdal innledet sesongen med en sterk tredjeplass på klassisksprinten under de nasjonale åpningsrennene på Beitostølen. Deretter fulgte han opp med 16.- og 11.-plass på samme distanse under verdenscuprennene i Ruka og på Lillehammer.

Også OL-sprinten gås i klassisk stil.

Like god ble ikke dagen for Brandsdals sprintlandslagskolleger fredag. Sondre Turvoll Fossli styrket neppe sine OL-sjanser i Sverige. Hokksund-gutten, som måtte legge om treningen i sesongoppkjøringen som følge av en ryggoperasjon i fjor sommer, ble utslått allerede i kvartfinalen.

Dermed hadde han til slutt et titalls norske løpere foran seg på resultatlista.

Turvoll Fossli viste samtidig bra sprintform før jul. Landslagsprofilen ble nummer fem på åpningssprinten på Beitostølen og nummer seks i Ruka. Også på Lillehammer ble det sjetteplass.

Solås Taugbøl slet

Heller ikke sprintlandslagsløper Håvard Solås Taugbøl lyktes i Piteå. Han gikk i samme kvartfinaleheat som Turvoll Fossli og endte på plassen bak lagkameraten. Dermed begynner OL-håpet å svinne.

Om to uker er det verdenscuprenn i Planica. Etter det tas den endelige sprinttroppen til OL ut. Både i NM og i Planica kommer også Petter Northug til start for å kjempe om en plass under vinterlekene i Pyeongchang.

Fredrik Riseth, Joachim Aurland og Kasper Stadaas var de tre øvrige i fredagens norskdominerte sprintfinale i Piteå.

Verst endte dagen for den svenske sprintveteranen Emil Jönsson. Han røk ut allerede i prologen på hjemmebane og fikk forringet sine sjanser til å gå OL-sprinten betraktelig.

– Jeg er selvfølgelig sykt skuffet. I dag hadde jeg null feste på skiene. Jeg kom nesten ikke opp den siste bakken og var helt tom i armene på oppløpet, sa Jönsson til Expressen etter nedturen.

Mer fra Dagsavisen