Sport

Vålerengas damer: Seks nasjoner, ett lag

Vålerengas damelag har gjort sin beste sesong noensinne. Og klarte det Ronny Deilas menn ikke maktet: Å kvalifisere seg for Europa. Men hvordan blir veien videre?

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

KOMMENTAR

Lørdag hentet VIF-jentene de historiske sølvmedaljene i Arna Idrettspark, en uke før de møter seriemester LSK Kvinner i cupfinalen på Fornebu. Det er første gang Vålerenga tar medalje i Toppserien.

Takken kan de sende først og fremst til seg sjøl, deretter avtroppende hovedtrener Monica Knudsen og vikarierende trener og sportssjef Eli Landsem. Hun skal også finne den treneren som skal ruste dette laget for Europa. For det krever mer hvis man ønsker seg ut på den store scenen. Og det gjør disse VIF-jentene.

Les også: Sikret sølvet: https://www.dagsavisen.no/sport/valerenga-sikret-solv-og-mesterliga-kvalifisering-1.1619262

Også er selvsagt den gavmilde investoren som står bak finansieringen av dette prosjektet, med på gratulasjonslista. For Vålerengas satsing på kvinnefotballen er interessant. De har et 95 prosent rent kjøpelag som nå tok seiresølv, mens juniorjentene som også skal spille cupfinale neste helg, sikrer det nødvendige påfyllet av egne talenter. Det er helt avgjøende på sikt.

Og det mangler ikke på fotballtalenter fra Oslo. Faktisk er stor-Oslo tyngdepunktet i norsk kvinnefotball når vi strekker sirkelen rundt Lillestrøm, Kolbotn og Stabæk med Røa og Lyn godt innenfor. Men landets største kvinneidrett trenger vekstvilkår innenfor hovedstaden.

I startelleveren som spilte den siste seriekampen mot Arna-Bjørnar lørdag (seier 2-0) var det spillere fra seks land: Norge, Danmark, Serbia, USA, Nederland (to) og Kamerun. Toppscoreren som var leid inn tidligere i år kom fra England. Ingen av spillerne i troppen er avlet opp i Vålerenga av den naturlige grunnen at toppsatsingen er ganske fersk. Klubbens egne talenter finner vi i juniorstallen, som altså er helt i norsktoppen.

Flere av spillerne kunne spilt i større klubber ute i Europa. Kaptein Sherida Spitse har valgt å bli i Oslo av familiære grunner og den sportslige gulroten som ligger i muligheten av å spille mesterliga. Men laget må kvalifisere seg først. LSK Kvinner klarte det ikke i år fordi det internasjonale nivået er i ferd med å ekslpodere. I Australia sitter toppscoreren som ble lånt inn, Natasha Dowie, og kan ønske seg tilbake til Oslo for å bi med ut i Europa.

Og et Vålerenga med Europa-ambisjoner må også heve kvaliteten. Først og fremst gjelder det tempoet i pasningsspillet og større aggressivitet. Disse spillerne har ikke spilt lenge sammen, derfor er det en prestasjon å innta norsktoppen så kjapt. Vålerenga er kommet i denne posisjonen for å bli.

Og da er det selvagt svært spennende for den internasjonale spillertroppen hvem som skal lede dette laget. Monica Knudsen skal overraskende nok over i en ny funksjon i klubben og sportssjef og vikarierende hovedtrener Eli Landsem har fått jobben med å finne arvtakeren.

Neste års Toppserie spisses fordi man ønsker seg høyere nivå. Kun ti lag får være med. Mange profiler har forlatt norsk fotball for å prøve lykken i europeiske storklubber der interessen er i ferd med å eksplodere. Nå skjer det ting i norske klubber også, Rosenborg, Viking og Molde er i ferd med å komme på banen.

Vålerenga er der allerede. Og det er den posisjonen som nå skal forsterkes. Allerede om en uke spiller de cupfinale mot LSK Kvinner. Kan vi få se et rollebytte allerede da, eller er det for tidli? Det er bare å møte opp i Telenor Arena. Men den kampen er uansett bare et steg på veien og en bonus. Får vi spillere på mer enn ettårs-kontrakter? Hvor mange spillere fra egen juniorstall kommer opp? Og hvem skal trene laget? Det blir en spennende vinter for VIF.

Mer fra: Sport