Sport

Slik blir den norske superlørdagen

Norge spiller ut tre gullkandidater i løpet av ni timer på OLs nest siste dag. Men bare håndballjentene er sikret medalje.

LONDON: På OLs nest siste dag starter Norge langspurten for å kunne bli beste nordiske nasjon i antall gullmedaljer i London. Norge har tre medaljer så langt, mens Sverige har sju og Danmark ni. Men i antall gull er det mulig å passere dem.

Slik ligger Norden an i medaljestatistikken pr. i går ettermiddag med gull-sølv-bronse:

* 24. Danmark 2-4-3

* 33. Sverige 1-3-3

* 35. Norge 1-1-1

* 61. Finland 0-1-0

Tre matchballer

Kveldens medaljedrama starter i Essex, øst for London, når 39 år gamle Gunn-Rita Dahle Flesjå legger ut i terrengsykling. Deretter følger Andreas Thorkildsen på Olympiastadion og til slutt håndballjentene i den store baskethallen i. Felles for alle de tre norske kortene: De har vunnet OL-gull før.

Intern kamp

De nordiske land har alltid en liten intern maktkamp i visshet om at avstanden opp til de store er for lang. Danmark har tatt gull i roing og banesykling, mens Sveriges ene gull har kommet i seiling. Men Sverige har lagt inn protest i et forsøk på å få omgjort sølv til delt gull i triatlon for kvinner.

Finland har kun en sølvmedalje i kvinnelig seiling så langt, men har tre mann med i kveldens spydfinale.

Ved siden av de tre øvelsene vi beskriver ved siden av, er Norge også med i stup og maraton for menn. I forrige OL i Beijing endte vi slik: 3 gull, 5 sølv, 1 bronse. Kan vi håpe på samme gullfangst igjen? Lykke til!

Dagens gullsjanser:

Håndball: Olympic Park klokka 21.30:

LONDON: For første gang møtes Norge og Montenegro i en internasjonal finale. Norge er sikret OL-sølv, men går for gull. Særlig to spillere kan ødelegge festen for Norge, OLs toppscorere er begge fra Montenegro, og har scoret 84 mål til sammen. De tre mestscorende på det norske laget, Linn-Kristin Riegelhuth Koren (28 mål), Linn Jørum Sulland (23 mål) og Heidi Løke (bildet, 21 mål) står for til sammen 72 mål.
– Katarina Bulatovic, (43 mål) og Bojana Popovic (41 mål) må vi ha et våknt øye til. De vil ikke få noen spesialbehandling, men vi kan ikke la dem komme opp og skyte slik vi har sett ellers OL, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til Dagsavisen.
Flesteparten av spillerne hos Montenegro, deribalt storstjernen Popovic, spiller på klubblaget ŽRK Budunost Podgorica, som Larvik tapte for i semifinalen i Champions League i våres. – De består stort sett av spillere som vant Champions League i mai. Det er et veldig samspilt lag, og spiller de seg til OL-finale, så er ikke det flaks, sier Karoline Dyhre Breivang. Hun vil få en nøkkelrolle i det norske forsvaret. Montenegro slo Frankrike i kvartfinalen og Spania i semifinalen. Begge disse lagene tapte Norge for i gruppespillet.
Norsk seierssjanse: 50 prosent.

Olympiastadion klokka 20.20:

LONDON: Andreas Thorkildsen (bildet) kan skrive norsk OL-historie ved å vinne sitt tredje OL-gull på rad. I så fall kopierer han den tsjekkiske legenden Jan Zelezny. Men nettopp Zelezny kan stå i veien for Thorkildsen i kveld. Han trener nemlig finalens største favoritt, Vitezslav Vesely. Fem ganger har de møttes i konkurranser i år og tsjekkeren har vunnet alle. I kvalifiseringen onsdag slo Vesely til med lengste kast i første forsøk og forlot arenaen etter 88,34, som også var personlig rekord. Selvtilliten hans er på topp. Men kontrollerer han nervene?
– Jeg føler meg i angrepsposisjon og det er en god følelse, sier Andreas Thorkildsen til Dagsavisen. Han var veldig fornøyd etter kvalifiseringen, selv om han var fire meter bak tsjekkeren. Men for første gang denne sesongen kjente han seg skadefri.
Finske Tero Pitkämäki er Thorkildsens evige konkurrent, men har også hatt en svak sesong. Men i kvalifiseringen fikk han tredje lengste kast (83,01) og var endelig i nærheten av de beste igjen. Finland har med tre mann i finalen, også Ari Mannio og Antti Ruskanen. Fjorårets tyske verdensmester, Matthias De Zordo, klarte ikke å kvalifisere seg til finalen.
Norsk seierssjanse: 20 prosent.

Hadleigh Farm, Essesx klokka 13.30:

LONDON: Det er ikke noe juniorlag Gunn-Rita Dahle Flesjå (bildet) skal opp mot i terrengsykling i dag. For selv med sine 39 år er hun ikke feltets yngste. Tittelforsvareren fra Beijing, tyske Sabine Spitz er enda to år eldre og må regnes inn i favorittsjiktet. Men i sesongen som helhet er Gunn-Rita foran. På det internasjonale sykkelforbundets ranking ligger den norske syklisten på 2. plass, Spitz er nummer 7. Men slikt spiller liten rolle i en OL-finale. – Ti jenter kan vinne dette, mener Gunn-Rita selv.
Høyest rangert er Canadas Catharina Pendrel, 32-åring som vant prøve-OL i denne løypa i fjor. Hun er også regjerende verdensmester og naturlig favoritt. Men Gunn-Rita vant det siste verdenscupløpet i Frankrike før OL og har stor respekt blant konkurrentene. I går kjørte hun halvannen treningsrunde i traseen som kan være direkte farlig. Den er stedvis bratt og steinete og syklistene må unngå uhell. Hun hadde også noen tøffe treningsdager i anlegget i april i år for å lære seg løypa. Gunn-Rita Dahle-Flesjå vant OL-gullet i denne disiplinen i Aten i 2004.
Norsk seierssjanse: 45 prosent.

Mer fra Dagsavisen