Vintersport

Masseforfall i langrenns-NM – kun to landslagsløpere stiller torsdag

NM på Beitostølen går uten mange av Norges største langrennsstjerner. Når mesterskapet innledes torsdag er kun to landslagsløpere på startstrek.

Forfallene fra en rekke av løperne som gikk sist helgs verdenscuprenn i Nord-Amerika var ventet. De var tilbake på norsk jord for kun kort tid siden. Verdenscupleder Harald Østberg Amundsen er blant stjernene som ikke blir å se i det hele tatt på Beitostølen.

Norges Skiforbund opplyser at Amundsen har hatt utfordringer med luftveier, og at han således i samråd med helseteam har besluttet å stå over NM.

Når mesterskapet på Beitostølen innledes med 10 kilometer fri teknikk for begge kjønn torsdag, er Marte Skaanes og Helene Marie Fossesholm de eneste representantene for vinterens elitelandslag.

På herresiden glimrer dermed samtlige landslagsløpere med sitt fravær.

– Konkurranseprogrammet hittil i sesongen har vært tøft for flere av våre utøvere, noe vi ser har gitt utfordringer nå i etterkant av siste verdenscupperiode. De trenger derfor en roligere periode med tanke på trening og konkurranser, sier landslagslege Ove Feragen.

Åpen seierskamp

Ved siden av verdenscupleder Amundsen står også Martin Løwstrøm Nyenget (rygg), Didrik Tønseth (rygg), Erik Valnes (sliten kropp) og Håvard Solås Taugbøl (omgangssyke) over rennene på Beitostølen.

På kvinnesiden uteblir Tiril Udnes Weng, som må begrense belastningen etter nylig å ha kommet tilbake i skisporet etter en uvanlig sykdomspreget sesongstart.

Johannes Høsflot Klæbo er blant dem som ikke stiller torsdag, men han er ventet til Beitostølen. Klæbo er påmeldt de individuelle NM-rennene fredag og lørdag, samt søndagens stafett.

Med de aller fleste av landslagsløperne på sidelinjen åpner seierskampen seg kraftig opp på torsdagens innledende NM-distanser.

Les også: Northug har snudd – ønsker å gå stafetten i NM

Comeback for Fossesholm

Det ble nylig avviklet seks verdenscuprenn for hvert kjønn i canadiske Canmore og amerikanske Minneapolis. På herresiden fikk Norge med seg fem seirer, og Klæbo tok tre av dem.

Nevnte Helene Marie Fossesholm gjør et etterlengtet comeback på Beitostølen. Det blir landslagsløperens første konkurranserenn på ett år.

Kombinertløperne skulle også ha konkurrert på Beitostølen til helgen, men de rennene er avlyst. Uvær gjør det for vanskelig å avvikle hoppdelen på Lillehammer.

Les også: Norges hopplag til Oberstdorf klart – Granerud tilbake

Mer fra Dagsavisen