Ski

Nå har Northug folkets tillit

Fyllekjøring til tross, et stort flertall unner Petter Northug suksess i VM. Smørebom i Sotsji til tross, folket har tro på de norske smørerne.

Av Tor Kise Karlsen

FALUN (Dagsavisen): En undersøkelse Dagsavisen har fått tilgang til, utført av Norstat på vegne av NordicBet, viser at det norske folket både har gjenvunnet tilliten til Petter Northug og det norske smøreteamet før VM i Falun som starter med åpningsseremoni i kveld.
Hele 65 prosent av de 1.022 spurte i undersøkelsen ønsker at Petter Northug lykkes i dette VM. Bare 11 prosent ønsker det i liten grad, mens nesten hver fjerde spurte (24 prosent) ikke har gjort seg opp noen mening.
Bare fire prosent av de spurte tror de norske smørerne går på en ny bom som de gjorde under OL i Sotsji for et år siden. Hele 57 prosent tror at de ikke gjør det.


Kjempeflott
Når Dagsavisen forteller Northugs manager, Are Sørum Langaas, om tallene, blir han veldig fornøyd.
Og etter å ha orientert Petter Northug om det samme, formidler han denne beskjeden fra Petter tilbake til Dagsavisen:
– Veldig inspirerende å vite at det norske folk står bak både meg og laget. Sånt er hyggelig å høre. Jeg håper jo selvsagt også at folket får rett, sier Petter Northug.


Hoppet hekk
I går formiddag drev han med hopptrening (!) innendørs i Falun.Torsdag går han sin første øvelse i VM, sprint, sammen med bror Thomas, Eirik Brandsdal og Ola Vigen Hattestad. Sprint er eneste VM-øvelse Petter Northug aldri har vunnet.
Sjefen for det norske smøreteamet, Knut Nystad, setter også pris på tilliten.
– Vi setter stor pris på at ledere og løpere har stor tillit til oss. Men vi setter naturligvis ekstremt stor pris på at folk bakker oss opp. Vi er det norske folkets lag, sier han til Dags­avisen.
Så langt kan han melde om fine snøforhold i Falun.


Gjenvunnet tillit
Markedssjef Daniel Vassbund i NordicBet syns tallene er interessante.
– At så mange unner Northug en seier, viser hvilken snu­operasjon han har gjort. Han har gjenvunnet folkets tillit, og det står respekt av måten han har taklet det siste året på, sier han.
– Smøreteamet gikk på en skikkelig smell i Sotsji. Det skal ikke være mulig å smøre et ­stafettlag med fire av verdens kanskje seks beste langrenns­løpere ut av pallen. En gjentakelse har jeg ingen tro på, sier han.

Northugs år

Petter Northugs siste år:
09.02.2014: Går sin første OL-distanse i Sotsji, 30km, og blir nr. 17.
23.02.2014: Avslutter OL med 18. plass på 50km.
04.05.2014: Bilkrasj etter fyllekjøring på Byåsen i Trondheim. Får 50 dagers fengsel og 185.000 kr i bot.
04.01.2015: Vinner 15 km i Tour de Ski.
19.02.2015: Går første distanse i VM i Falun.