Sport

Skeid i rød kategori. Jobber seg opp mot gul

Begge lagene som har rykket opp til 1. divisjon, Skeid og Raufoss, er begge i det NFF kaller rød kategori økonomnisk.

Norges Fotballforbund registrerer økonomisk bedring for klubbene i 2. divisjon menn siden klubblisensordningen ble utvidet til å gjelde også nivå tre.

Det betyr i praksis at de må presentere en handlingsplan for hvordan de skal komme seg på trygg grunn.

Det har Skeid gjort og jobber nå med å styrke økonomien.

Et av tiltakene var at de tidligere i høst slo sammen de to enhetene i klubben der Skeid Fotball tidligere var utskilt som egen enhet. Det medførte blant annet at breddeklubben Skeid var långiver til Skeid Fotball, noe som er ulovlig i følge norsk idretts regelverk.

2. divisjon kom med

Norges Fotballforbunds lisensordning har tidligere bare omfattet de to øverste divisjonene, men fra og med i år er også 2. divisjonslagene med. Det betyr at de måtte sende inn halvårs-regnskapene.

Nettopp for å få bedre kontroll på A-lagets økonomi var en av begrunnelsene for sammenslåiingen i høst. A-lagsdriften hadde en gjheld til hovedklubben på over 600.000 kroner,.

– Det er selvsagt ingen i hovedstyret som har som intensjon å gjøre økonomien til breddefotball utrygg. Midler som skal tilfalle A-laget skal fortsatt være billettinntekter, sponsorater, fotballskoler med mer, og aldri fra de investeringene som gjøres i barne- og – eller – ungdomsfotballen, sa styreleder i Skeid, Jørgen W. Bjerke til Dagsavisen i forbindelse med sammenslåingen.

Bare seks klubber er i rød kategori ved siste rapportering. Det er halvparten så mange som da NFF mottok årsregnskapene for 2016, men blant de seks er Raufoss og Skeid, som begge rykket opp, og storsatsende Fredrikstad, skriver NTB.

Positiv utvikling

11 klubber er i grønn kategori og åtte i gul.

For første halvår har de 25 klubbene som har rapportert (de tre 2.-lagene er unntatt) driftsinntekter på 166 millioner kroner og driftskostnader på 167 millioner.

– Selv om man ennå ikke evner å drifte med overskudd samlet som en liga, har det vært en positiv utvikling siden første gang NFF mottok regnskaper. Vi tror og håper det er den samme positive utviklingen som vi så etter at det finansielle oppfølgingssystemet (FOS) ble innført i de to øverste ligaene på herresiden, sier klubblisensansvarlig Rune Nordhaug til fotball.no.

Fredrikstad må utarbeide handlingsplan for å komme opp igjen i gul eller grønn kategori, mens Mjølner, Moss, Raufoss, Nardo og Skeid jobber videre med sine handlingsplaner for å gjenopprette positiv egenkapital og for å komme seg opp fra rød sone.

Har litt bedre tid

Asker og Stjørdals-Blink er oppe i gul kategori, men de må lage handlingsplaner for å gjenopprette positiv egenkapital. Det er ikke krav om å gjøre det i inneværende år, slik det er i Eliteserien, Toppserien og 1. divisjon menn.

– Det er gledelig å se at halvparten av klubbene leverer positivt resultat første halvår, og så er det fortsatt en del klubber som må jobbe for å justere driften slik at kostnadsbasen ikke er høyere enn man evner å betjene. Rapporteringen kan gi oss grunn til å tro at klubbene har satt større fokus på økonomi, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Lørdag blir det klart om Fredrikstad fortsatt kan bli et 1. divisjonslag neste år, men de ligger under 0-3 for KFUM Oslo etter første kamp.

Skeid gjør sitt comeback i 1. divisjon for første gang på ti år og jobber nå med å sy sammen et bærekraftig budsjett.

I 1. divisjon er det blant annet krav til at minst 18 spillere har proffkontrakt med en minimumslønn.

Mer fra Dagsavisen