Sport

Skapt av gatefotball

Deshorn Brown hadde sin første trening med Vålerenga i går. Sist han var her, spilte han Norway Cup.

VALLHALL (Dagsavisen): Han er hentet til norsk fotball med et klart oppdrag. Å fylle rommet etter ligaens toppscorer i fjor, Vidar Örn Kjartansson. Men han trenger ikke score 25 mål for å bli en suksess i Vålerenga.

– Det viktigste er at laget fungerer offensivt. Jeg skal bidra med mitt, sier Deshorn Brown til Dagsavisen. For anledningen er vi plassert inne på VIF-direktørens kontor på Valle.

24-åringen er fornøyd med sin første trening på en kald norsk vårdag.

– Det var ofte kaldt i Denver også. Men soldagene der er vel flere enn her, sier han.

Da Kjartansson kom til VIF i fjor var det små forventninger til islendingen. Få hadde forventet at han skulle bli Tippeligaens toppscorer.

Debuterer lørdag

Trener Kjetil Rekdal kjenner at det er spennende med en ny spiss rett inn i laget så tett opp til seriestart.

– Han må videreutvikles som dedikert målscorer. Det er vår jobb. Hadde han vært en garantist for scoringer hadde ikke vi hatt sjanse til å hente ham, sier Rekdal til Dagsavisen.

Brown så Vålerenga tape 0–3 for Strømsgodset på lørdag. Laget skapte sjanser, men scoret ikke på dem. Kommende lørdag møter VIF Häcken i Gøteborg i generalprøven. Der er det meningen Brown skal få sin debut.

Gatefotballen

Brown er vant til forventninger. Det husker han til og med fra sist han var her for ti år siden. Han husker da han som 14-åring fikk reise til Oslo og Norway Cup. Han var en del av et all star-lag fra Jamaica. Håndplukkede spillere som vant mange kamper.

– Det er min eneste erfaring med Norge. Det var en fascinerende turnering. Min øvrige kunnskap om Norge har jeg googlet meg fram til, gliser han.

– Hvordan startet du som spiller?

- Via gatefotballen i Manchester på Jamaica. «Street soccer» er stort i mitt hjemland. Man må handle raskt på små flater. Siden utviklet jeg meg i USA etter at jeg kom til Alabama for fem år siden, forteller han.

Han ble «draftet» av MLS-laget Colorado Rapids der han har fått sitt sportslige gjennombrudd. 20 mål på 61 kamper er godkjent statistikk.

– Jeg har stort sett bare spilt spiss i de lagene jeg har vært, sier Brown.

Braaten og Brown

For Vålerenga handler de to neste ukene om å finne en offensiv rytme Brown er en del av.

Mot Strømsgodset spilte verken Daniel Fredheim Holm eller Daniel Braaten. Særlig sistnevnte kan utgjøre en kraftpakke for Vålerenga på topp.

– Vi kan spille med en og to spisser. Nå har vi større variasjonsmuligheter, sier han.

VIFs nye spiss er gift og har en datter på tre måneder. De er i Denver. På kort sikt bor VIF-spissen på hotell til klubben finner en mer fast løsning.

Mer fra Dagsavisen