Trioen som tok alle medaljene på femmila i Sotsji. Sølvvinner Maxim Vylegsjanin (t.v.) og gullvinner Alexander Legkov skal være mistenkt, mens bronsevinner Ilia Tsjernousov(t.h.) ikke skal være på WADAs lister.

Seks russiske langrennsløpere suspenderes fra i dag

Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) kan komme til å straffe 28 russiske idrettsutøvere for doping i forbindelse med OL i Sotsji i 2014. Seks er langrennsløpere. De er suspendert fra og med i dag.

Av Geir Andreassen

Det internasjonale skiforbundet (FIS) vil ikke oppgi navnene på de suspenderte løperne.

Bakgrunnen er Wadas undersøkelser om utstrakt doping innenfor russisk idrett. McLaren-rapporten viste at det har foregått juks i statlig regi over lengre tid.

Ifølge rapporten til den canadiske advokaten Richard McLaren, har de bevis for at det er manipulert med prøver fra 28 utøvere. Tolv av disse skal være fra russiske medaljevinnere.

9. desember ble andre del av McLaren-rapporten lagt fram. Der kom det fram at over 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands statlige dopingprogram mellom 2011 og 2015.

Tredobbelt russisk

Russland tok til sammen fem langrennsmedaljer under OL på hjemmebane i 2014. Tre kom på 50 kilometer fristil der Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire.

I tillegg tok det russiske herrelaget sølv både på stafett og sprintstafett

Russlands president Vladimir Putin avviste disse beskyldningene i sin årlige juletale. Han innrømmer derimot at russisk idrett har et dopingproblem og at man skal etterforske alle dopingtilfellene.

Det er uklart hvor lang tid prosessen vil ta.

Bevisst manipulering

- IOC vil starte etterforskningen av 28 utøvere hvor det er bevist at en eller flere av urinprøvene deres er utsatt for manipulasjon. Alle prøvene er blitt tatt under OL i Sotsji, heter det i en pressemelding fra IOC.

McLaren fant ut at 28 av de 95 prøvene som hans etterforskere har undersøkt, hadde tegn av "manipulasjon", heter det videre.

De 28 prøvene skal nå analyseres på nytt i antidopinglaboratoriet i Lausanne. IOC-styret sier at tilfellene ennå kan anses som rene dopingtilfeller, men at tuklingen alene kan føre til utestengelser.

IOC-president Thomas Bach sier at eksperter skal analysere prøver fra russiske utøvere fra både vinter-OL i Sotsji og sommer-OL i London i 2012 på nytt.

(©NTB)