Sport

Rollen som har hjulpet Dæhli tilbake

Mats Møller Dæhli (24) har lagt skadene bak seg, storspiller i tysk fotball og er aktuell i en «Ødegaard-rolle» mot Færøyene. En indre gnist har hjulpet ham på veien.

STORO (Dagsavisen): Tida med gjentatte skader er forbi, tror 24 år gamle Mats Møller Dæhli. I St. Pauli i 2. Bundesliga har han vært et fast innslag i startelleveren under trener Jos Luhukay denne sesongen. Nå er han også i landslagstroppen til kampene mot Færøyene (Ullevaal fredag) og Malta (Ta’ Qali mandag) i EM-kvaliken.

– Jeg er veldig glad for å være tilbake på landslaget, og skal prøve å gripe sjansen om jeg får den. Det betyr alltid mye for meg å være på landslaget. Når jeg ikke er med, får jeg en sånn indre gnist til å være enda bedre. Og skadene tenker jeg ikke på. De er historie for meg. Jeg har vært frisk hele sesongen, sier en smilende Mats Møller Dæhli til Dagsavisen.

Les også: Trener i vann for å rekke Real Madrid-kampen

Lagerbäck-ros

– Jeg ser mest på Mats som en midtbanemann, men han er en allroundspiller. Hans egenskaper er egentlig mest like Martin Ødegaard. Hos oss er han et alternativ både sentralt og på kant, sa landslagssjef Lars Lagerbäck til Dagsavisen på gårsdagens pressekonferanse på Ullevaal.

Svensken peker på at rollen i tysk fotball har vært sentral i 24-åringens formutvikling. Den har vært nyttig på 24-åringens vei tilbake i troppen.

– Mats har tatt steg denne sesongen, kanskje også fordi han har en fri rolle som passer ham bra i St. Pauli. Han er veldig konstruktiv med ballen. Denne høsten har han vært klart bedre enn tidligere mens jeg har vært her, sa Lagerbäck.

Selv er Dæhli godt fornøyd med egen form så langt i høst. I forrige seriekamp mot Bochum (1-1) bidro han med målgivende pasning på scoringen til Waldemar Sobota. St. Pauli ligger på 11.-plass etter 13 runder.

Les også: Norge kan havne i Englands EM-gruppe

Stang inn

– Jeg har spilt alle kampene våre. Fysisk har jeg følt meg bra. Vi har spilt veldig god fotball, men ikke fått mange poeng. I fjor høst var vi høyt oppe, men vi spiller bedre nå enn da. Likevel har vi færre poeng, vi har mistet trepoengere på tampen flere ganger. Men slik er fotballen noen ganger, det er ofte små detaljer som avgjør, sier Oslo-gutten Dæhli.

– Hvilke steg har du tatt denne sesongen?

– Jeg spiller egentlig som i fjor, men nå scorer medspillerne på de pasningene jeg spiller, sier han med et bredt smil.

– Det er mer stang inn i år, legger Dæhli til.

Les også: Talentene trigger Lagerbäck

Nå konsentrerer han seg om landskampene som venter. Norge har fortsatt en teoretisk sjanse til å bli nummer to i sin gruppe og sikre EM-plass allerede i høst, men det forutsetter masse hjelp i andre kamper. Dermed virker muligheten for avansement klart størst via nasjonsligaen til våren.

– Hvor stor er sjansen til å nå EM neste år, enten via gruppespillet eller «kjøkkenveien» i nasjonsligaen?

– Vi har en sjanse til, men nå vil jeg kun tenke på kampene som kommer i gruppespillet. Så får vi ta resten etterpå, sier Dæhli.

Mer fra Dagsavisen