Sport

Rekordkvinnen: - Jesus er min doping

Etiopiske Almaz Ayana smadret verdensrekorden på 10.000 meter fredag. Etter det utrolige løpet måtte hun svare på spørsmål om doping.

Av Øystein Bjerkestrand

Ayana slo den tidligere rekorden, satt av kinesiske Junxia Wang i 1993, med nesten 14 sekunder. Wangs rekord har i ettertid hatt et mørkt dopingslør over seg.

Derfor var det mange som hevet øyenbrynene da Ayanas tid 29.17,45 ble klar. Blant dem var tidligere verdensrekordholder på maraton, britiske Paula Radcliffe.

– Jeg er ikke sikker på om jeg kan forstå det som skjedde. Da jeg så rekorden i 1993, kunne jeg ikke tro det jeg så. Og Ayana knuste den tiden, sa Radcliffe.

Foran OL i Rio hadde den etiopiske 24-åringen kun én gang tidligere konkurrert offisielt på distansen. På pressekonferansen etter maktdemonstrasjonen lurte flere på om hun kunne forstå at det nesten virket for godt til å være sant.

– Min doping er trening og Jesus, ellers er jeg helt ren, sa Ayana.

Hun fortalte også at det ikke var planen å slå verdensrekord.

– Det var fantastisk. Jeg så først rekorden etter løpet. Min eneste plan var å vinne løpet, sa hun.

Gullmedaljen kommer etter et trøblete år for etiopisk langdistanse. I mars ble Etiopia og fire andre nasjoner satt i nederste kategori med tanke på antidopingarbeid av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF). (©NTB)

Mer fra Dagsavisen