Lykke til med tabelltipsene

Nå kommer snart tabelltipsene for Eliteserien. Katta di kan like gjerne sette det opp.

KOMMENTAR

Hvem blir seriemester? Hvem rykker ned? Er det noen som påstår de har fasiten? Fotballsesongen 2020 blir den mest uforutsigbare.

I fjor var Vålerenga fire poeng fra nedrykk. Tirsdag slo de sølvvinner Bodø/Glimt i siste treningskamp. Betyr det at Vålerenga kan vente seg et kjempeløft fra den 7.-plassen som er blitt malen i snart ti år? Blir Kristiansund et lag som sprekker etter «bare» 1–1 mot et 1. divisjonslag fra Romerike i går? Er Molde i posisjon til å forsvare tittelen? Vil Vegard Forren tette slusene i Brann?

Det eneste man er faglig enig om nå er at lagene med de bredeste stallene vil stille sterkest. For denne sesongen handler ikke bare om å finne en førsteellever, det handler om å finne de 16 spillerne som kan rotere og som i sum utgjør den største slagkraften.

For med kamper ofte tre ganger i uka vil slitasjen merkes. Det er noe annet å gå fra treningsmodus i et halvt år til kamp om poeng. Derfor er det også forskjell på treningskamper og tellende oppgjør. Og nå er spillere så sultne etter å vise seg fram at det bokstavelig talt kan gå på helsa løs.

Det blir også en faktor å vurdere verdien av hjemmekamp når publikum er fraværende. I Tyskland har andelen av hjemmeseire gått ned. Hva gjør et taust Intility Arena med VIF-spillerne? I tirsdagens kamp holdt de fokus. Kamp om plassene på laget hjelper.

Sesongen 2020 vil vare nesten ut året, og kanskje slipper publikum inn i løpet av høsten. Det kan også endre forutsetningene. Vålerenga møter Rosenborg på et folketomt Lerkendal i juli, men kanskje på en nesten fullsatt hjemmearena i Oslo til høsten. For det kan skje hvis Fagermos plan lykkes samtidig som supportere er sulteforet på felles opplevelser.

PS. Dagsavisen vil også komme med tabelltips før sesongåpningen 16. juni. Hvis vi finner den rette katta.