Sport

Kan den som ikke er norsk, rekke opp hånda?

KOMMENTAR: Nummer en: Norge, nummer to: Norge, nummer tre: Norge. Og dermed måtte tolv nordmenn opp på seierspallen for å bekrefte sannheten: Langrenn er Norges nasjonalidrett. Ubehagelig?

Man kan jo ikke kritisere et norsk langrennsmiljø for at de er for flinke.

- Vi bekrefter at vi har en langrennskultur. Og det skal vi være stolte av, sa verdens beste langrennsløper akkurat nå, Martin Johnsrud Sundby etter en stafett som ble like historisk som den nesten var ubehagelig. Igjen ble hovedtemaet om den norske dominansen ødelegger internasjonal langrenn.

Nei, klimaendringene er nok en større trussel.....Eller kanskje vi kan se langrenn som en verdensidrett når alle må gå på rulleski?

Tilbake til Lillehammer: Det var i hvert fall førstelaget som vant. Foran tredjelaget. Foran andrelaget. Men så kom det ikke bare ett russisk lag bak der, men to. Og vi mintes en tid da russisk kvinnelangrenn var altfor dominerende. Da kompani Välbe ville ødelegge kvinnelangrenn. Det skjedde ikke.  For pendelen svingte igjen.

Sverige? Sykdom og skader avslørte blågul sannhet. I motsetning til Norge har de ingen bredde i toppen bak de beste. Og enda verre: De ble også slått av Norges fjerdelag...

Finland? Skal ha neste ski-VM i Lahti i 2017. Vil bygge opp et lag til det.

Tyskland? Under ett minutt bak Petter Northug søndag. Det lever så vidt.

Og hva forteller historien? At Norge alltid er sterke på forvinteren, på grunn av intern rivalisering. I verdens beste skinasjon skal det være tøff kamp om plassene på laget. Trøst til dere som fortviler og har dårlig samvittighet for at Norge er så suverene på den lille snøen som fortsatt finnes: I forrige OL vant ingen norske lag stafettene. De ble verken 2 eller 3 heller. Nesten ubegripelig at det er under to år siden. Men også verdens mest ressursrike smørenasjon kan bomme på det enkle også.

I neste VM eller OL blir det ikke som denne søndagen. For av hele denne gjengen er det bare en mann, Petter Northug, som har tatt et individuelt VM- eller OL-gull. Og ingen i denne røkla har vunnet en OL-stafett. Det er lov å prøve å beholde perspektivet selv om det nærmer seg jul.

Derfor: Len dere tilbake og lær dere navnene på de tolv som ble historiske på Lillehammer denne søndagen. Og som bekrefter et langrenn er noe det er lov å være stolt av:

1) Norge (Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug) 1.13,25,7, 2) Norge 3. lag (Martin Nyenget, Mathias Rundgreen, Simen Andreas Sveen, Finn Hågen Krogh) 0.02,8 min. bak, 3) Norge 2. lag (Emil Iversen, Didrik Tøsneth, Sjur Røthe, Anders Gløersen) 0.14,8,

Og da pøser vi på med fjerdelaget også som tross alt var bare 51 sekunder bak i mål: 9) Norge 4. lag (Johan Hoel, Simen Hegstad Krüger, Magne Haga, Daniel Myrmæl Helgestad).

Det er bare å gratulere. For det er litt som amerikansk fotball. Det er ikke det internasjonale nivået man er mest opptatt av. Men å bli best mulig i den idretten man har valgt seg.

Mer fra Dagsavisen