Sport

Kampen om omdømmet i fotballforbundet

For den nye fotballpresidenten Terje Svendsen (59) handler det ikke om at Norge kvalifiserer seg til neste mesterskap. Det dreier seg om å gjenopprette tillit og omdømme.

Ivar Koteng, Rosenborg, Jo Stein Moen (hjernen bak facebooksida «Soldiers of Are og Odin» med 38.000 følgere), Astor FK og Cato Haug, Sarpsborg 08, fikk de største applausene for sine innlegg på fotballtinget. Budskap:

Etikk. Verdier. Åpenhet. Folkelighet.

– Vi får innkalle til et ekstraordinært ting for å diskutere verdier i stedet for et ekstraordinært ting om vi skal kjøpe Telenor Arena. Nå må vi få inn folkelighet som en verdi, sier Cato Haug til Dagsavisen.

Det med folkelighet kom da også inn i handlingsprogrammet.

Drittpakke

– Spiser du lunsj til 4.500 kroner, ja, så vis fram regninga. Det skal ikke være noe å skjule. Alt skal være åpent, sier styreleder i RBK, Ivar Koteng

– Fair Play etterleves verken i FIFA, UEFA eller NFF, smeller det fra Jo Stein Moen fra Astor.

– Det trengs også utlufting i fotballforbundet, sier han til Dagsavisen.

Og da tenker han blant annet på den famøse mailen som ble sendt ut av direktør for strategi og forretningsutvikling i NFF, Ronny Aasland.

Her får visepresident i forbundet, Bjarne Berntsen, tidligere visepresident Einar Schultz og tidligere NFF-ansatt og nåværende VIF-direktør Stig-Ove Sandnes sitt pass påskrevet.

– Hadde dette skjedd i et privat selskap, hadde han fått sparken på dagen, sier en framtredende fotballeder til Dagsavisen.

Omdømmeproblem

Det er ikke bare de siste tiders skriverier som har brakt forbundet i ei omdømmekrise – blant annet dette med 59 millioner i lønnsvekst på to år. Dette ble tatt noe ned på tinget da det viser seg at 64 prosent av disse 59 millionene kommer på grunn av at NFF har tatt med et nytt selskap, Idrettens Helsesenter, inn i totalregnskapet. Men likevel sier valgkomitéens leder Marianne Brynhildsen:

– Valgkomitéen mener omdømmet til NFF har blitt svekket over flere år.

Etter alt som ble virvlet opp på fotballtinget, innser den nye presidenten, Terje Svendsen (59), at han har mye å ta tak.

– Ting som har skjedd utenfor tinget har ikke vært av det heldige slaget, sier han.

RBK-verdier

– Åpenhet, nøkternhet og folkelighet, tordnet Ivar Koteng, Svendsens etterfølger som styreleder i Rosenborg, fra talerstolen på NFF-tinget.

– Jeg tror ikke jeg kunne holdt et så sterkt innlegg som Ivar Koteng. Men verdigrunnlaget i Rosenborg er bra elementer å ta med seg. Og der har jeg vært med i 25 år, sier Terje Sverndsen til Dagsavisen.

– Men jeg har fått klare føringer om hva vi skal jobbe med, hva vi må prioritere. Og det er klart at vi må bli bedre på å etterleve våre verdier, fortsetter han.

Da han møtte pressen i går, kom han rett fra en times møte med det nye styret. Han innrømmer at møtet også kom innpå den mye omtalte mailen.

– Den e-posten er beklagelig. Men dette er en personalsak, og det er generalsekretæren (Kjetil Siem) som må ta den ballen, sier han om det.

– Vokseterskel

– Dette tinget har på en måte vært surrealistisk. Internt har det vært ro, men utenfor har det kommet mange utspill, sier Kjetil Siem.

Han stiller også spørsmål om forbundet nå har nådd en vokseterskel og viser til NFFs nye medieselskap, Ullevaal Mediesenter og Idrettens Helsesenter.

– Kanskje vi nå har godt av en pust i bakken, fortsetter Siem.

Han kjenner seg heller ikke igjen i den maktkampen som ofte beskrives.

Mer fra Dagsavisen