Sport

Johaugs jakt på lyset

Therese Johaug føler seg ikke som en friidrettsutøver når hun løper på tartandekke, men tror vinnerinstinkt og et rødt lys kan hjelpe henne å nå VM-kravet på Bislett.

BISLETT STADION (Dagsavisen): Torsdag 11. juni skal 31-åringen prøve å ta VM-kravet på 10.000 meter (31 minutter, 50 sekunder) på et koronatilpasset Bislett Games – Impossible Games. Langrennsesset må stort sett løpe mutters alene foran TV-kameraene, men får hjelp av lyssystemet wave light. Bislett Games-general Steinar Hoen opplyste på tirsdagens pressekonferanse at Johaug får en rød lysstripe hun kan følge når hun setter i gang sin 10.000 meter klokken 21.30. Følger hun den gjennom hele løpet, er kravet i boks.

Teknologien –  som er godkjent av friidrettsforbundet – kalles wave light. Den kan bli viktig for Johaug, for kun langdistanseløperen Sondre Nordstad Moen skal løpe samtidig. Han regner med å ta igjen Johaug to ganger i løpet av sitt løp, opplyser Steinar Hoen. Dermed blir det en ensom reise for langrennsløperen.

– Jeg har fått streng beskjed av Karstein, broren min, om å følge lyslinja hele tiden. Den regelen brøt jeg på Hamar i fjor. Det var en juniorfeil. Nå har jeg skjønt at det i friidretten lønner seg å løpe jevnt, sier en humrende Therese Johaug til Dagsavisen.

Under NM på Hamar i 2019 løp hun inn til gull på 10.000 meter, da på tiden 32.20,87 etter en litt for ambisiøs start.

– Jeg er veldig glad for at jeg har et lys å følge denne gangen, så slipper jeg å se på klokka hele tida.

Les også: Johaug jakter VM-kravet på 10.000 meter i «Impossible Games»

Fortsatt langrennsløper

– Når du er i aksjon på friidrettsbanen: Føler du deg som en friidrettsutøver, eller føler du deg som en langrennsløper?

– Jeg må jo si at jeg føler meg som langrennsløper. Steget mitt er ikke mye å skryte av. Men kapasiteten og vinnerinstinktet har jeg. Det kan jeg komme langt med. Men det kommer til å bli hardt, sier hun om løpet 11. juni.

Johaug har ikke planlagt noen spesielle løpegrep i tiden før Impossible Games.

– Nei, jeg tenker at jeg ikke skal gjøre noe hokus pokus ut av dette. Og jeg vet at kapasiteten, den har jeg. Jeg må bare bli vant med farta som kreves. Det får jeg veldig mye hjelp til nå. Jeg ikke så vant med bane og fart fra tidligere. Jeg har kun to økter så langt i år, men skal ha en ny i helgen, sier hun.

I framtiden kan det bli enda mer løping på Johaug, innrømmer hun.

– Jeg kjenner jo at jeg har vært langrennsløper veldig lenge, og at jeg begynner å nærme meg slutten av karrieren der. Friidretten har gitt meg en veldig motivasjon i hverdagen, litt andre ting å fokusere på. Spesielt sånn som det har vært nå i vår, i koronatidene. April ble en veldig annerledes måned enn det den har vært tidligere, sier hun.

Les også: Dette skal «Ingebrigtsens» konkurrere i nå

Iuel-ros

Friidrettsstjernen Amalie Iuel  – Norges beste kvinnelige utøver på 400 meter hekk – er sterk i troen på at Johaug kan nå målene sine også på tartandekket.

– Therese har en enorm kapasitet. Hun tok jo NM på Hamar med storm i fjor, og er virkelig en god idrettsutøver. Jeg ser fram til å følge henne videre. Jeg tror hun kan herje, sier en smilende Iuel til Dagsavisen.

###

Johaug og Iuel i samtale inne på Bislett før tirsdagens pressekonferanse. Foto: Jørn H. Skjærpe

Les også: Johaug klar for «Impossible Games»

– Har du noen tips og triks til henne før hun skal i aksjon på Bislett?

– Jeg har ingen konkrete tips, men hvis hun har lyst å jobbe med spurten sin kan hun slenge seg på en trening med oss. Hun er veldig velkommen der, svarer Iuel, som selv skal i aksjon på Bislett 11. juni, da på den uvanlige øvelsen 300 meter hekk.

– Jeg føler meg ganske bra. Noen fartsdumper har det vært, men slik er det alltid. Stort sett har det gått veldig bra med treningen i det siste. Jeg håper på det beste, sier Iuel. I Impossible Games løper hun mot danske Sara Slot Petersen og sveitseren Lea Sprunger.

PS! Therese Johaug er nominert til prestisjetunge Egebergs Ærespris, men var ordknapp rundt akkurat det tirsdag. Johaug-nominasjonen til prisen er kontroversiell. I statuttene til Egebergs Ærespris heter det blant annet at «Kandidaten skal være en god rollemodell for idrettens grunnverdier». Johaugs dopingdom fra 2017 gjør at flere har tatt til orde for at hun ikke bør få prisen, skriver NTB. Tirsdag sa Johaug at det vil være stort hvis hun får prisen, men at hun også lever godt med det hvis hun ikke får den.

Mer fra Dagsavisen