Sport

Ingen sparring for Norge

Fotballandslaget går rett på årets to høytrykkskamper: Spania borte og Sverige hjemme.

Norges A-landslag gjorde en av sine beste sesonger, resultatmessig i fjor, men årets motstand blir av et helt annet format.

Lørdag 23. mars spilles første bortekamp i EM-kvalifiseringen, der Spania og Uniteds keeperhelt David de Gea blir årets første motstander på Mestalla i Valencia.

Uten verdi

Tre dager senere kommer Sverige til Ullevaal, til den første tellende kampen mellom disse to nasjonene siden 1977.

– Ja, dette blir noen hakk opp nivåmessig, og det jobber vi for å takle. Treningskamper er det som kjent slutt på, sier sportssjef for A-landslaget Nils Johan Semb til Dagsavisen.

Tidligere år har man gjerne samlet «hjemlige» spillere til landslagstiltak i januar eller februar, men det så man ingen verdi i.

Takket nei

Norge fikk tilbud om å være med i en turnering i Qatar i januar, men takket nei. Sverige, Island og Finland spilte der med hjemlige ligaspillere.

– Slike turneringer har nesten ingen verdi, det ville jo knapt vært med noen spillere i en slik tropp sammenlignet med dem som skal møte Spania og Sverige, sier Semb.

Åtte seire, ett tap

I fjor spilte Norge ti landskamper, de fleste i Nations League, og det endte med åtte seire, en uavgjort og ett tap (0-1 for Bulgaria).

Norge vant sin pulje i nasjonsligaen og rykket opp til nivå 2 neste gang den turneringen spilles i 2020.

I år vil hele sesongen handle om kvalifiseringen til EM i 2020, som spilles over hele Europa.

Landslagssjef Lars Lagerbäck, som nå er på ferie, hadde ønsket seg en annen motstander enn sin tidligere arbeidsgiver Sverige, men er klar for utfordringen.

En ny utfordring

– Det er klart at vi ikke er favoritter i noen av disse kampene, men det blir vår nye utfordring, sa Lagerbäck etter at trekningen var klar i desember.

De to beste lagene går til sluttspillet. Klarer ikke Norge det, får laget en ekstra sjanse i egenskap av vinner av sin Nations League-pulje.

Samling i Spania

Det betyr at landslaget ikke samles før avreise til Spania.

– Da blir det en treningssamling i Spania uka før kampen, det er den vi planlegger nå.

Spania er opplagt favoritt i pulja som utenom Sverige og Norge også består av Romania, Malta og Færøyene.

Mer fra Dagsavisen