Sport

- Gunnarsson var null verdt

OVERGANGS-SAKEN: Fotballagent Jim Solbakken mener at én million kroner for Veigar Páll Gunnarsson var altfor mye.

SANDVIKA (Dagsavisen): I går var det Jim Solbakkens tur til å vitne i Asker og Bærum tingrett. Han var i sin tid sterkt knyttet til Ole Gunnar Solskjær, har hatt hånd om Moldes kjøp denne sommeren og har hatt spillere som Håvard Nordtveit, Håvard Nielsen, Harmeet Singh og Magnus Wolff Eikrem i stallen sin. Og altså en av de omstridte i overgangssaken mellom Stabæk og Vålerenga, Herman Stengel. Da 15 år gammel. Han bisto også franske Nancy da de hentet Veigar Páll Gunnarsson, og da de etter en stund ville kvitte seg med islendingen.

Styrket de tiltalte

Hans vitneutsagn i tingretten i går, styrket helt klart de tiltalte lederne i Stabæk og Vålerenga. For påtalemyndigheten mener at Vålerengas kjøp av Veigar Páll Gunnarsson for én million kroner og opsjonsavtalen for Herman Stengel på fire millioner kroner, var en kamuflasje, slik at Stabæk slapp å betale mange penger til Nancy for videresalget til Vålerenga.

- Én million for Veigar var for høyt. Han var verdt ingenting, mener han.

- Stabæk fikk dobbelt så mye for ham sammenlignet med det de hentet ham hjem for. Han fikk en sluttpakke av Nancy slik at de ble kvitt den gode lønna hans, fortsetter fotballagenten.

- Han hadde for høy alder og for høy lønn.

360.000 i måneden

I Nancy skal Veigar Páll Gunnarsson hatt ei månedslønn på 360.000 kroner. Og det for bare å spille i fire kamper. Han ble også en høytlønnet spiller i Stabæk. Det samme i Vålerenga.

- Derfor blir det feil bare å se på overgangssummen. Man må også se på hele pakka, som også inkluderer lønna til spilleren, forteller Solbakken.

Derfor gjorde økonomisk utsatte Stabæk en god butikk da de solgte ham til Vålerenga for én million kroner.

Rimelig penge

Derimot mener han at opsjonsavtalen på Herman Stengel på fire millioner kroner, var en billig penge for det da 15-årige stortalentet.

- En forretningsmessig god avtale for Vålerenga, mener han.

Solbakken forteller videre at det var flere utenlandske klubber som var ute etter unggutten - blant annet flere italienske toppklubber - og at han var på trening med både Manchester City og Manchester United.

- Men vi ville at Herman skulle kjøre et norsk løp og utvikle seg enda noen år i Norge før vi kunne selge ham til utlandet. Han var for ung til å reise ut alene, fortsetter Solbakken.

Når han snakker om «vi», mener han seg selv og Herman Stengels far, Ole Jørgen Stengel. Gutten selv var ikke involvert i sin framtid som fotballspiller.

Maste på VIF

Etter at Stabæk rykket ned fra eliteserien, så Jim Solbakken helst at Herman Stengel gikk til Vålerenga. Også etter at den såkalte Gunnarsson-saken eksploderte i media.

- Jeg maste på Vålerenga for å få til en overgang. Martin Andresen ville ha han, og senest nå i januar ville Kjetil Rekdal ha ham. Men et enstemmig styre i Vålerenga under ledelse av Åge Petter Christiansen sa at det var uaktuelt med en overgang så lenge denne saken pågikk.

Jim Solbakken innrømmer at han ikke kjenner til lignende opsjonsavtaler i norsk fotball, men at han i sin tid hjalp Manchester United med å få en opsjonsavtale med John Obi Mikel. De solgte den avtalen videre til Chelsea for over 100 millioner kroner.

Spillet i tingretten fortsetter, med blant andre Martin Andresen og Ingebrigt Steen Jensen som aktører.

tor.karlsen@dagsavisen.no

saken

Tiltalt:

Inge André Olsen (sportslig leder i Stabæk).

Lars Holter-Sørensen (tidligere styreleder i Stabæk Fotball AS).

Tore Q. Aaserød (tidligere styremedlem i Stabæk Fotball AS).

Truls Håkonsen (tidligere sportsdirektør i Vålerenga).

Mer fra Dagsavisen