Fotball

Ukrainas brutale EM-start: Senket av drømmescoringer

(Romania - Ukraina 3-0). Ukraina fikk ikke den EM-starten nasjonen håpet på. Men laget vil reise seg,

I tillegg til Ukraina skal rumenerne også opp mot Belgia og Slovakia i gruppe E. Romania spilte festfotball og kan bli en utfordrer.

Kaptein Nicolae Stanciu, Razvan Marin og Denis Dragus scoret målene som sikret tre viktige poeng for et Romania-lag som jakter sitt første avansement fra gruppespillet på 24 år.

Ukraina var regnet som storfavoritt til å vinne kampen og utfordre Belgia om å vinne gruppe E. Etter mandagens braktap skal de jobbe hardt for å ende topp to i gruppen. Ukraina har riktignok fortsatt god sjanse til å gå videre som en av de beste treerne.

Det var ukrainerne som startet best mandag. Likevel var det Romania som tok ledelsen etter en snau halvtime, fullstendig mot spillets gang.

Scoringen kom etter at Real Madrid-keeper Andrij Lunin sendte ballen rett i beina på Dennis Man, som spilte videre til Nicolae Stanciu. Romania-kapteinen ladet slegga og banket 1-0-målet rett i krysset.

Etter scoringen fortsatte Ukraina angrepsfotballen og kom seg til flere brukbare muligheter, men måtte likevel gå til pause på 0-1.

Ukrainas Volodymyr Brazhko tar inn over seg skuffelsen etter 0-3 i åpningskampen.

– Rystet

Andre omgang fortsatte på samme måte, men igjen var det Romania som hadde marginene på sin side da Razvan Marin banket til fra om lag 20 meter. Ballen smalt i mål.

– Det er vanvittig, alt går inn. Et nytt langskudd og en ny scoring, utbrøt TV 2-kommentator Endre Olav Osnes.

Og de var ikke ferdige der. Bare fire minutter senere prikket Denis Dragus inn 3-0-scoringen for gultrøyene.

– Ukrainerne er rystet, fastslo Osnes.

Med 14 minutter igjen på klokken var Heorhij Sudakov bare marginer unna en redusering da han banket til fra utenfor 16-meteren, men Florin Nita klarte med en nødskrik å redde. Det var det nærmeste Ukraina kom å gjøre det spennende.

Fjerde strake

Ukraina er med i sitt fjerde strake EM-sluttspill. I 2021 (utsatt grunnet pandemien) gikk de videre som en av de beste treerne fra gruppe C, før Sverige ble beseiret i åttedelsfinalen.

Det ble så exit i neste kamp, da England ble for gode med 4-0.

I 2016 og 2012 røk ukrainerne ut i gruppespillet.

Romania klarte på sin side ikke å kvalifisere seg til det koronapregede mesterskapet i 2021, mens det ble exit i gruppespillet i 2016 og 2008. I 2000 tok de seg videre til utslagsrundene, men røk for Italia i kvartfinalen.

Lørdag skal Romania opp mot Belgia, mens Ukraina skal prøve å revansjere seg mot Slovakia dagen før.

---

FAKTA

EM menn mandag, gruppe E:

Romania – Ukraina 3-0 (1-0)

61.591 tilskuere i München.

Mål: 1-0 Nicolae Stanciu (29), 2-0 Razvan Marin (53), 3-0 Denis Dragus (57).

Dommer: Glenn Nyberg, Sverige.

Gult kort: Razvan Marin, Romania, Jukhym Konoplja, Ukraina.

Romania (4-3-3): Florin Nita – Andrei Ratiu, Radu Dragusin, Andrei Burca, Nicusor Bancu – Razvan Marin, Marius Marin (Adrian Rus fra 74.), Nicolae Stanciu (Bogdan Racovitan fra 85.) – Dennis Man (Valentin Mihaila fra 61.), Denis Dragus (George Puscas fra 74.), Florinel Coman (Ianis Hagi fra 61.).

Ukraina (4-2-3-1): Andrij Lunin – Jukhym Konoplja (Оlеksаndr Tymtsjyk fra 71.), Іllja Zаbаrnyj, Mykola Matvijenko, Oleksandr Zintsjenko – Mykola Sjaparenko (Roman Jaremtsjuk fra 62.), Taras Stepanenko (Volodymyr Brazjko fra 62.) – Viktor Tsyhankov (Andrij Jarmolenko fra 62.), Heorhij Sudakov (Ruslan Malinovskyj fra 82.), Mykhajlo Mudryk – Artem Dovbyk.

---



Mer fra Dagsavisen