Arsenal endelig til CL-kvartfinale igjen – slo Porto i straffedrama

(Arsenal - Porto 1-0, sammenagt 1-1, 4-2 på straffer). For første gang på 14 år er Arsenal klar for kvartfinale i mesterligaen. Martin Ødegaard og lagkameratene måtte ha straffesparkkonkurranse for å slå Porto.

Ødegaard scoret på den første straffen da Arsenal vant 4-2, og Kai Havertz, Bukayo Saka og Declan Rice fulgte kapteinens eksempel. David Raya slo Wendells straffe i stolpen og reddet skuddet fra Galeno.

– Det betyr alt å være i kvartfinale. Det er slike dager som denne man spiller fotball for å oppleve. Vi skal feire i natt, sa Raya til TNT Sports.

– Vi har jobbet mye med straffespark, og det betalte seg. Det er stort for klubben å være i kvartfinale for første gang på så mange år.

Ødegaard var i begivenhetenes sentrum hele kampen, som ble vunnet 1-0. Han leverte eventyrlig forarbeid til Leandro Trossards mål rett før pause, men hans egen scoring som ville sendt Arsenal videre etter ordinær kamptid ble annullert til stor gremmelse for hjemmelaget.

I det 67. minutt løftet Ødegaard ballen i mål til det alle på stadion trodde var scoringen som ga Arsenal ledelsen også sammenlagt. Det skjedde etter en misforståelse mellom Pepe og keeper Diogo Costa, som rotet det til da de prøvde å holde Havertz unna ballen.

Ødegaard vippet returen i mål, men dommer Clément Turpin valgte å blåse frispark mot Havertz, som hadde et lite tak i trøya til Pepe. Det var en avgjørelse Arsenal-spillerne hadde liten forståelse for, og manager Mikel Arteta kjeftet på seg gult kort.

Gabriel Jesus og Ødegaard hadde store sjanser helt på tampen av 2. omgang, men lyktes ikke. Det sto 1-0 da dommeren blåste av, og dermed måtte det spilles ekstraomganger. De endte uten mål.

Porto gjorde det veldig vanskelig for et Arsenal-lag som har feid all motstand til side i Premier League så langt i 2024.

Fotballmagi

I slutten av første omgang var Arsenal i ferd med å bli frustrert av Portos velorganiserte forsvar som hadde stått imot et kraftig press uten å slippe til mange store sjanser, men så tok Ødegaard fram litt fotballmagi fra øverste hylle og serverte Trossard.

Det startet med at han våken gjenvant ballen høyt på banen. Han spilte den ut til Trossard på kant og fikk den igjen. Med utsøkt teknikk driblet han av først Francisco Conceição, så Pepê og tredde en sublim bruddpasning mellom to Porto-forsvarere til Trossard.

Belgieren skjøt behersket i lengste hjørne fra like utenfor hjørnet av 5-meteren, og Arsenal hadde utlignet Portos ledelse fra første kamp.

Fram til da hadde den 41-årige superveteranen Pepe og hans forsvarskolleger kvalt Arsenals forsøk på å revansjere seg for den bleke forestillingen i bortekampen.

Ryddet opp

Saka hadde flere ganger skapt tilløp til ubalanse, men hver gang greide Pepe eller en av lagkameratene å rydde opp. En gang fikk Pepe så vidt hodet på ballen og stusset den over Havertz, som sto klar ved lengste stolpe.

Porto hadde sine muligheter både før og etter pause, selv om det mest var Arsenal som presset.

I det 67. minutt rotet Pepe for en gangs skyld, og sammen med Costa sendte han Havertz i bakken mens ballen spratt ut til Ødegaard, som scoret. Dommeren mente at Havertz hadde brukt ulovligheter først, og målet ble ikke tellende.

Gabriel Jesus kom inn for Arsenal og var veldig nær scoring i det 83. minutt. Diogo Costa gjorde seg stor og avverget med beina til corner. Rett etter skjøt Ødegaard rett utenfor på en keeperretur. På overtid gjorde nordmannen en piruett og gikk i bakken i duell med Pepe, men det var ikke straffe.

Etter målløse ekstraomganger ble det derimot mange straffespark, og de sendte Arsenal til CL-kvartfinale for første gang siden 2010. Også da ble Porto slått. Den gang ble bortetap vend med 5-0 i returen, tirsdag var det mye mer spennende.

Porto har fortsatt aldri vunnet i England. Etter 23 kamper er fasit tre uavgjorte og 20 tap, og laget har nå tapt sine sju siste straffesparkkonkurranser i ulike turneringer.