Fotball

Newcastle slapp med skrekken – slo Blackburn på straffer

Newcastle så ut til å kunne ryke på en cupskrell mot Blackburn, men dro i land avansementet etter en straffesparkkonkurranse.

Newcastle var storfavoritter da de kom på besøk til mesterskapsserielaget Blackburn i åttedelsfinalen av FA-cupen.

Blackburn var bare målforskjell unna å kvalifisere seg til opprykkskvalifisering til Premier League i fjorårets sesong, men har slitt i år. Laget ligger på 16.-plass i ligaen.

Laget har hatt utenomsportslig trøbbel denne sesongen, noe som blant annet førte til at danske Jon Dahl Tomasson ga seg som hovedtrener etter uenigheter og misnøye med klubbledelsen. Han har siden tatt over det svenske landslaget.

Den nye treneren John Eustace klarte å presse Newcastle helt til ekstraomganger, men i straffesparkkonkurransen sa det stopp. Keeper Martin Dubravka ble den store helten for gjestene da han reddet straffesparket til Dominc Hyam etter 120 intense minutter på Ewood Park.

Alan Shearer var på plass på stadion og ble hyllet fra begge lags supportere. Shearer vant Premier League med Blackburn i 1994/1995-sesongen, og spilte senere i Newcastle i over ti år. Shearer er fortsatt Premier Leagues mestscorende gjennom tidene med 260 mål.

Jevnspilt

Første omgang var jevnspilt, men Newcastle dominerte mesteparten av banespillet. Det var likevel Blackburn som hadde omgangens største sjanse da Sammie Szmodics traff utsiden av stolpen etter en god Blackburn-kontring.

Etter timen spilt ble Miguel Almiron byttet inn for Newcastle. Innbytteren skapte umiddelbart farligheter for gjestene. Paraguayaneren var servitør da han driblet unna Blackburn-midtstopper Scott Wharton og slo inn til Anthony Gordon som bredsidet ballen sikkert i mål.

Det så ut til at Newcastle skulle ro seieren komfortabelt i land, men Sammie Szmodics var ikke ferdig med å lage trøbbel for bortelaget. Blackburns talisman er toppscorer i mesterskapsserien og reddet laget igjen da han var kjappest med å reagere på returen til skuddet til Dilan Markanday.

Dermed måtte kampen ut i ekstraomganger.

Der fikk Harvey Barnes en eventyrlig mulighet til å sende gjestene tilbake i ledelsen åtte minutter før slutt, men forsøket hans fra 10 meter ble blokkert av en oppofrende Blackburn-forsvarer.

I straffesparkkonkurransen gikk begge lagene på en tidlig bom. Til slutt var det gjestene fra Nord-England som kunne slippe jubelen løs da Dubravka sørget for avansement med en strafferedning.

Les også: Erling Braut Haaland scoret fem mål mot Luton

Målfattig

På sørkysten av England ble det spilt en annen åttedelsfinale tirsdag kveld. Der fikk Bournemouth besøk av ligalederen i mesterskapsserien, Leicester City.

Der klarte ingen av lagene å finne nettmaskene i løpet av ordinær tid. Dermed måtte det spilles ekstraomganger også her. Når målet først kom, kom det godt. Like før pause i ekstraomgangene banket Leicester-ungutten Issahaku Fatawu ballen i venstre kryss fra langt hold.

Det vakre målet ble forskjellen mellom lagene. Leicester ble dermed det andre laget fra mestersskapsserien som ble klar for kvartfinalene. Coventry kvalifiserte seg mandag med seier over Maidstone.

Trekningen til kvartfinalene vil gjøres før onsdagens gjenværende åttedelsfinaler.

Les også: Bowen ga Ajer og Brentford mareritt etter karrierens første hat trick

Mer fra Dagsavisen