Fotball

Dagsavisens VM-guide gruppe E og F: Tiden løper ut for Belgia

Søndag spilles åpningskampen i tidenes mest kontroversielle fotball-VM. Mye har blitt sagt om det utenomsportslige, men hvilke spillere er med, hvem er favoritter og hva må du se opp for sportslig. Det får du svar på her.

Gruppe E består av Tyskland, Spania, Japan og Costa Rica. Nok en gruppe med to klare favoritter, der Tyskland og Spania skal kjempe om førsteplassen. Med tanke på at det trolig blir enten Belgia eller Kroatia som uansett venter i åttedelsfinalen, så kan det diskuteres om det er en fordel å bli nummer en eller to.

Tyskland vant VM i 2014 og tok medalje både i 2002, 2006 og 2010, men røk ut i gruppespillet i 2018. Heller ikke forrige EM ble noen suksess, og etter 15 år som tysk landslagstrener har Joachim Löw gitt stafettpinnen videre til Hansi Flick. Fem uavgjort, ett tap og bare en seier så langt i 2022 tyder på at tysk fotball er i en slags overgangsfase og ikke helt det maskineriet Die Mannschaft er kjent for å være. Marco Reus går glipp av et nytt mesterskap med skade, og mye rutine er bytta med yngre spillere, men likevel er Tyskland avhengig av at Manuel Neuer, Joshua Kimmich og Thomas Müller går foran med gode prestasjoner.

Vant sitt eneste VM i 2010, og har nå gått ti år uten å vinne et mesterskap. Trener Luis Enrique har som vanlig enormt med talent i spillertroppen, og nå også en litt forynget stall med Barcelona-ungguttene Gavi, Pedri og Ansu Fati i tillegg til Nico Williams og Yeremy Pino. Forsvarsleddet er litt eldre, og laget mangler fortsatt en superspiss som David Villa eller Fernando Torres som sørget for mange av målene da Spania vant EM 2008, VM 2010 og EM 2012.

Costa Rica har det med å dukke opp hvert fjerde år for å sjarmere en hel fotballverden, og dette mesterskapet er intet unntak. Tidligere FFK-spiller Celso Borges er fortsatt med, mens Start-helt Christian Bolaños og RBK-back Christian Gamboa ikke ble tatt ut. Keeper Keylor Navas er lagets suverent største stjerne, og må stå som en levende vegg også dette mesterskapet om Costa Rica skal ha noen sjanse. I en gruppe med Tyskland og Spania skal det bli tøft.

Japan er med i sitt sjuende strake VM, med tre åttedelsfinaler som best. Så langt kommer de nok ikke denne gang, men trener Hajime Moriyasu har på papiret et ganske spennende lag. Arsenals Takehiro Tomiyasu og tidligere Southampton-stopper Maya Yoshida er bærebjelker i forsvar, Takefusa Kubo stjernen på midten og tidligere Liverpool-spiller Takumi Minamino den som skal score målene. I likhet med Costa Rica er mål en bekymring, da Yoshida er den med flest mål i troppen bak Minamino.

Se opp for: Junya Ito (Japan), Jewison Bennette (Costa Rica), Gavi, Pedri og Yeremy Pino (Spania), Youssoufa Moukoko (Tyskland).

---

Gruppe E

Tabelltips: 1) Spania. 2) Tyskland. 3) Japan. 4) Costa Rica.

23. november: 14.00: Tyskland – Japan (NRK1), 17.00: Spania – Costa Rica (NRK1)

27. november: 11.00: Japan – Costa Rica (NRK1), 20.00: Spania – Tyskland (TV2)

1. desember 20.00: Japan – Spania (NRK3), Costa Rica – Tyskland (NRK1)

---

Gruppe F består av Belgia, Kroatia, Canada, Marokko, og er igjen en gruppe med to klare kandidater. Kroatia tapte finalen i 2018, men har mistet en del sentrale spillere siden. Dermed er nok Belgia gruppas største favoritt, men også for den gyldne generasjonen der brenner det et blått lys for å vinne et mesterskap. Canada er i likhet med USA på fremgang.

Luka Modric ble kåret til turneringens spiller og fikk Gullballen basert på prestasjonene da Kroatia tok sølv i forrige VM, og kapteinen med 155 landskamper er fortsatt Kroatias ledestjerne i en alder av 37. En rekke profiler har trukket seg fra landslaget, men rutine finnes fortsatt i hauger og lass i spillere som Dejan Lovren, Domagoj Vida, Ivan Perisic, Marcelo Brozovic og Mateo Kovačić. Er fortsatt veldig vanskelige å slå, men skal få det vanskelig med å kopiere sølvet fra 2018-mesterskapet.

Belgia har aldri hatt en bedre generasjon enn de spillerne som har preget landslaget de siste 10-12 årene, men mange av den gyldne generasjonen med Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Thibaut Courtois og stopperparet Toby Alderweireld/Jan Verthongen har passert 30 år. Mange er på vei inn i sin beste alder nå, og etter tredjeplassen i forrige VM er det litt nå eller aldri for Belgia med denne generasjonen av spillere. Offensivt er det glimrende, og med litt flyt kan Belgia fint gå hele veien, men møter enten Tyskland eller Spania allerede i åttedelsfinalen.

I likhet med USA, har det også vært en stor utvikling i canadisk fotball etter at landet ble tildelt VM i 2026. Trener John Herdman ledet damelandslaget fra 2011 til han tok over herrelandslaget i 2018, og ble den første til å ha ledet et lands dame- og herrelag til VM da Canada vant den nordamerikanske kvalifiseringen foran både USA og Mexico. Bayern München-stjernen Alphonso Davies er lagets største stjerne, i en tropp som også inneholder Jonathan David og tidligere Vålerenga-back Sam Adekugbe.

Marokko er i sitt andre strake VM, etter at de ikke hadde vært med siden de møtte Norge i 1998. Har en solid keeper i Yassine Bounou, som kunne representert Canada, og en strålende offensiv back i Achraf Hakimi. Chelsea-spiller Hakim Ziyech er lagets største stjerne, og tilbake på laget etter at han egentlig trakk seg fra landslagsspill tidligere i år. Da Vahid Halilhodžić fikk sparken og ble erstattet av nåværende trener Walid Regragui gjorde både Ziyech og flere andre profiler comeback.

Se opp for: Azzedine Ounahi (Marokko), Jonathan David (Canada), Jérémy Doku (Belgia), Joško Gvardiol (Kroatia).

---

Gruppe F

Tabelltips: 1) Belgia. 2) Kroatia. 3) Canada. 4) Marokko.

23. november: 11.00: Marokko – Kroatia (NRK1), 20.00: Belgia – Canada (TV2)

27. november: 14.00: Belgia – Marokko (NRK1), 17.00: Koratia – Canada (TV2)

1. desember 16.00: Kroatia – Belgia (TV2), Canada – Marokko (TV2).

---

Mer fra Dagsavisen