Fotball

Dagsavisens VM-guide gruppe A og B: Tar England trofeet med hjem?

Søndag spilles åpningskampen i tidenes mest kontroversielle fotball-VM. Mye har blitt sagt om det utenomsportslige, men hvilke spillere er med, hvem er favoritter og hva må du se opp for sportslig. Det får du svar på her.

Gruppe A består av vertsnasjon Qatar, Ecuador, Senegal og Nederland. På papiret er Nederland her store favoritter, og skal ganske enkelt cruise gjennom gruppespillet med tre nokså enkle seiere. Nederland er tilbake i det gode selskap, etter at de overraskende nok ikke klarte å kvalifisere seg til VM i Russland i 2018. Før det tok de bronse i Brasil (2014), og sølv i Sør-Afrika (2010).

Louis van Gaal leder laget i nok et mesterskap, etter at han tok Nederland til bronse i 2014. Denne gangen har han tatt med seg tre keepere som til sammen har åtte landskamper, deriblant en 39-åring som først fikk sin landslagsdebut i september i år. Om keeperen ikke har mye erfaring, er det nok av erfaring i forsvarsleddet som er blant de sterkeste i årets VM. Fremover på banen er det mye talent, men spillere som Frenkie de Jong og Memphis Depay må levere strålende om Nederland skal nå langt.

Ecuador ble nummer fire i den søramerikanske kvalifiseringen, og slo ut lag som Chile og Colombia for å ta seg til VM, men har spilt uavgjort i åtte av de siste elleve kampene. Gustavo Alfaro er hovedtrener, og har i skrivende stund ikke offentliggjort laguttaket til VM. De har uansett en Brighton-kjerne bestående av Pervis Estupiñán og Moisés Caicedo, i tillegg til Enner Valencia på topp. Ellers er det mange spillere i Tyskland og Belgia, og stortalentet Anthony Valencia vil få sin landslagsdebut.

Senegal er med i sitt tredje VM, og blir ledet av tidligere PSG, Birmingham og Portsmouth-spiller Aliou Cissé. Tilbake i 2002 kom de til kvartfinalen, som også er deres beste resultat. I 2021 slo de Egypt i finalen i Afrikamesterskapet, og Egypt ble også slått i den avgjørende kampen for å få VM-billett. Den gang var Sadio Mané fortsatt i Liverpool, og selv om den nåværende Bayern München-spilleren nå er skadet, er han fortsatt med i troppen. Kjernen i troppen spiller alle i England, ledet av Chelsea-spillerne Édouard Mendy og Kalidou Koulibaly. Et spennende lag, som må slå Ecuador for å komme seg videre i mesterskapet.

Det qatarske landslaget er ledet av spanske Félix Sánchez, og har spilt hele 21 landskamper så langt i år. De siste fem av dem er vunnet, slik at laget kommer inn i VM på hjemmebane i ganske god form. Ti av lagets 26 spillere er fra utenfor Qatar, men de fleste kom til Qatar i ung alder og har spilt lenge på det qatarske landslaget, slik at frykten for at de skulle gjøre som håndballandslaget og hente et helt nytt landslag har ikke slått til. Fem spillere har spilt over 100 landskamper, så det er et rutinert lag som stiller opp for VM på hjemmebane.

Se opp for: Xavi Simmons og Cody Gakpo (Nederland), Anthony Valencia (Ecuador) og tidligere Sarpsborg-spiller Krépin Diatta (Senegal).

---

Gruppe A

Tabelltips: 1) Nederland. 2) Senegal. 3) Ecuador. 4) Qatar

20. november 17.00: Qatar – Ecuador (TV2)

21. november 17.00: Senegal – Nederland (NRK1)

25. november: 14.00: Qatar – Senegal (NRK1), 17.00: Nederland – Ecuador (TV2)

29. november: 16.00: Ecuador – Senegal (TV2), 16.00: Nederland – Qatar (TV2)

---

Gruppe B

Gruppe B består av England, USA, Iran og Wales. England er store favoritter, etter å ha kommet til semifinale i VM 2018 og finale i EM 2020. Har vært i veldig dårlig form siden, og faktisk ikke vunnet en tellende kamp på ett år, da laget ikke vant én eneste kamp da laget rykket ned fra Nations League tidligere i år.

Gareth Southgate leder England i sitt tredje mesterskap, og setter sin lit til de spillerne han kjenner best til. Det betyr at Jordan Pickford fortsetter i mål, sammen med Harry Maguire i midtforsvaret, uansett hvor mye kritikk og hvor lite spilletid de har fått. Forsvaret er nok også det mest usikre leddet, selv om Kieran Trippier nok er den spilleren i landslagstroppen i best form. Har en strålende angrepsrekke, der Southgate må finne den rette kombinasjonen, og den tredje plassen på midtbanen ved siden av Declan Rice og Jude Bellingham er også fortsatt åpen. Har igjen muligheter til å nå langt, men det siste årets form bekymrer.

USA deltar i sitt ellevte VM, og har en spennende tropp som bygges opp inn mot VM på hjemmebane i 2026. Gregg Berhalter leder et mannskap med stadig flere spillere i europeisk toppligaer, etter at Christian Pulisic ledet veien via Dortmund til Chelsea. Gio Reyna har tatt den samme turen nå til Dortmund, og er med i troppen til tross for store skadeproblemer de siste årene. Midtbaneleddet er USAs sterkeste, med kort som Weston McKennie (Juventus), Yunus Musah (Valencia), Leeds-duoen Brenden Aaronson og Tyler Adams pluss nevnte Pulisic og Reyna. Avhengig av deres kreative kraft, da laget mangler en god spiss.

Wales er klare for sitt andre mesterskap, og det første siden VM i Sverige tilbake i 1958. Rob Page har fått trenerjobben på permanent basis, og leder et lag med Gareth Bale i spissen. LAFC-profilen avgjorde også playoffkampen mot Ukraina, er en mann for de store anledningene. Kommer også inn i VM i dårlig form, men har et solid lag bestående for det meste av spillere fra Premier League og Championship. Laget er nok litt for ujevnt til å hevde seg, og må kjempe med USA for å ta andreplassen.

Iran er med i sitt sjette VM, og etter åtte år som sjef mellom 2011 og 2019, er nå Carlos Queiroz tilbake i sjefsstolen. Kaptein Ehsan Hajsafi har nådd 121 kamper på landslaget, og leder de bakre rekker. På midten er det Irans Messi, Alireza Jahanbakhsh, som er den kreative kraften, sammen med Brentfords Saman Ghoddos. På topp er det Leverkusen-spiss Sardar Azmoun som skal score målene, noe han har gjort mye av for Iran med 41 mål på 65 landskamper før årets VM.

Se opp for: Gio Reyna og Weston McKennie (USA), Mehdi Taremi og Alireza Jahanbakhsh (Iran), Neco Williams (Wales) og Jude Bellingham (England).

---

Gruppe B

Tabelltips: 1) England. 2) USA. 3) Wales. 4) Iran.

21. november: 14.00: England – Iran (NRK1), 20.00: USA – Wales (TV2)

25. november: 11.00: Wales – Iran (NRK1), 20.00: England – USA (TV2).

29. november: 20.00: Iran – USA (NRK3), 20.00: Wales – England (NRK1).

---

Mer fra Dagsavisen