Fotball

Fotballprofilen døde etter nesten 40 år i koma

I 1982 skulle han bare ha en enkel kneoperasjon, men alt gikk forferdelig galt. Etter 39 år i koma døde fotballspilleren Jean-Pierre Adams, som har blitt tatt vare på av sin kone gjennom hele perioden.

Denne saken ble først publisert 1. april i år. Mandag 6. september døde Jean-Pierre Adams på universitetssykehuset i Nimes.

17. mars 1982 ble en skjebnesvanger dag for den tidligere fotballspilleren Jean-Pierre Adams, opprinnelig fra Senegal. Den dagen skulle han gjennomføre det som skulle være en helt enkel rutineoperasjon i kneet. Men på sykehuset i Lyon gikk absolutt alt galt denne dagen, skriver CNN. Han ble så skadet av operasjonen at han siden den dagen lå i koma. I tre tiår ble han stelt hjemme av kona si, Bernadette, fram til han døde mandag.

Fylte 73 år

CNN har intervjuet Bernadette Adams flere ganger, sist tidlig i mars i år. Det var for å markere at Adams fylte 73 år den 10. mars, noe som betød at han hadde tilbrakt over halvparten av sitt liv i koma. På 70-tallet var Adams en kjent fotballspiller som spilte for flere franske klubber, inkludert Paris Saint-Germain og Nice. Da katastrofen skjedde, var Adams 34 år og i god form. Fotballkarrieren hans var riktignok på hell, men han var aktiv som trener for ungdom.

(saken fortsetter under videoen)

Det var på et trenerkurs i Dijon han skadet foten sin. 17. mars 1982 spaserte han inn på Édouard Herriot Hospital i Lyon. Der var det flere ting som gikk forferdelig galt, blant annet var det streik og mangel på kvalifisert personale. Han fikk feil dose med anestesi og ble intubert feil, slik at han ikke fikk puste. Alt dette førte til hjertestans. Jean-Pierre overlevde, men hjernen var skadet og han havnet i koma.

– Jeg forlot ikke sykehuset på fem dager, sier kona Bernadette.

– Jeg trodde han ville våkne opp og at jeg burde være der.

Tror han føler noe

Men Jean-Pierre Adams våknet aldri opp av komaen. Etter halvannet år på sykehus fikk han komme hjem til kona Bernadette og deres to sønner på fire og 11 år. Der var han siden. Mens Adams la i koma, var barna blitt voksne, og han var blitt bestefar til to.

I mars stelte og matet Bernadette ham fortsatt, og syntes hun hadde en slags kontakt med ham. Han pustet selv, og reagerte litt på kontakt. Hele familien hans snakket jevnlig til ham, i håp om at han får med seg noe. Bernadette kjøpte klær og bursdagsgaver til ham.

– Jeg tror han føler noe. Han må kjenne igjen lyden av stemmen min, mente Bernadette, som sa til CNN at pleierne som tar vare på ham mente at han reagerte når hun var borte. Hun innrømte at hun bekymret seg for fremtiden hans, dersom hun skulle dø før ham.

Jean-Pierre Adams tragiske skjebne er godt kjent i Frankrike, og i fransk fotball har man hatt flere innsamlingsaksjoner for ham.


Mer fra Dagsavisen