Fotball

Han var en kjent fotballspiller. Nå har han ligget i koma i snart 40 år

I 1982 skulle han bare ha en enkel kneoperasjon, men alt gikk forferdelig galt. Siden har den tidligere franske fotballspilleren ligget i koma.

17. mars 1982 ble en skjebnesvanger dag for den tidligere fotballspilleren Jean-Pierre Adams, opprinnelig fra Senegal. Den dagen skulle han gjennomføre det som skulle være en helt enkel rutineoperasjon i kneet. Men på sykehuset i Lyon gikk absolutt alt galt denne dagen, skriver CNN. Han ble så skadet av operasjonen at han siden den dagen har ligget i koma. I tre tiår har han blitt stelt hjemme av kona si, Bernadette.

Fylte 73 år

CNN har intervjuet Bernadette Adams flere ganger, sist tidlig i mars i år. Det var for å markere at Adams fylte 73 år den 10. mars, noe som betyr at han har tilbrakt over halvparten av sitt liv i koma. På 70-tallet var Adams en kjent fotballspiller som spilte for flere franske klubber, inkludert Paris Saint-Germain og Nice. Da katastrofen skjedde, var Adams 34 år og i god form. Fotballkarrieren hans var riktignok på hell, men han var aktiv som trener for ungdom.

(saken fortsetter under videoen)

Det var på et trenerkurs i Dijon han skadet foten sin. 17. mars 1982 spaserte han inn på Édouard Herriot Hospital i Lyon. Der var det flere ting som gikk forferdelig galt, blant annet var det streik og mangel på kvalifisert personale. Han fikk feil dose med anestesi og ble intubert feil, slik at han ikke fikk puste. Alt dette førte til hjertestans. Jean-Pierre overlevde, men hjernen var skadet og han havnet i koma.

– Jeg forlot ikke sykehuset på fem dager, sier kona Bernadette.

– Jeg trodde han ville våkne opp og at jeg burde være der.

Tror han føler noe

Men Jean-Pierre Adams våknet aldri opp av komaen. Etter halvannet år på sykehus fikk han komme hjem til kona Bernadette og deres to sønner på fire og 11 år. Der har han vært siden. I mellomtiden har barna blitt voksne, mens Adams er blitt bestefar til to.

Bernadette steller og mater ham fortsatt, og syns hun har en slags kontakt med ham. Han puster selv, og reagerer litt på kontakt. Hele familien hans snakker jevnlig til ham, i håp om at han får med seg noe. Bernadette kjøper klær og bursdagsgaver til ham.

– Jeg tror han føler noe. Han må kjenne igjen lyden av stemmen min, mener Bernadette, som sier til CNN at pleierne som tar vare på ham mener at han reagerer når hun er borte. Hun innrømmer at hun bekymrer seg for fremtiden hans hvis hun skulle dø før ham.

Jean-Pierre Adams tragiske skjebne er godt kjent i Frankrike, og i fransk fotball har man hatt flere innsamlingsaksjoner for ham.