Fotball

To brasilianske virkeligheter

FOTBALL-VM: Den tidligere Lyn-spilleren Tommy Nilsen har viet sitt liv til barn og unge i Rios fattige favelaer. Samtidig ser han hvordan fotball-VM sluker enorme midler.

I dag er det 30 dager til fotball-VM blåses i gang. 12 stadioner er enten nybygd eller oppgradert. I noen av VM-byene finnes det lag som knapt trekker 5.000 tilskuere. Hva skal de med stadioner som kan ta titusener? Brasilianske myndigheter lovte at det meste skulle finansieres av sponsorer. Virkeligheten er at det er de brasilianske myndighetene som sitter igjen med det meste av regingen.

Under prøve-VM i fjor sommer brøt det ut store demonstrasjoner og høylytte protester.

- Ja, folk har sett hvor lite som blir brukt blant annet på helse og skole, sier Tommy Nilsen til Dagsavisen.

- Derfor syns jeg disse demonstrasjonene og manifestasjonene er kjempesunne så lenge de foregår i ordnede former, fortsetter han.

Spesielt syns han det er gledelig at det er så mange unge som engasjerer seg.

- Gjennom tid håper jeg at disse protestene skaper en større bevissthet blant de unge. Men det å skape en ny kultur tar de, mener han.

Også under VM

I 2006 startet Tommy Nilsen opp det som skulle bli Karanba. Det startet med tre gutter og en ball. Tommy Nilsen hadde begynt sitt arbeid i den brasilianske slummen. Åtte år seinere er tre gutter blitt til 1.000 fotballspillere, gutter og jenter, og til en organisasjon med 25 heltidsansatte brasilianere og til enhver tid 15 frivillige norske.

- Fotball er det minst viktige. Utvikling av menneske og utdanning viktigst, sier han.

Det hele er et stort under. (Under VM vil Dagsavisen komme nærmere tilbake til dette undere, initiert av drømmen til en norsk 30-åring.)

Tommy Nilsen spør seg også om hvem dette VM er til for.

- Kan de barn og unge som du daglig arbeider med ha råd til å gå og se en av VM-kampene som vil gå i Rio?

- Garantert ikke, svarer han skråsikkert.

- Og selv etter at VM har startet, vil vi nok fortsatt få se folks frustrasjon og protester, sier han.

Dobbeltsidig

Tommy Nilsen ser at et VM i Brasil innebærer en dobbelthet når det gjelder folks holdninger.

- Selv folk som mangler det aller nødvendigste her i livet, og som derfor er mot VM, håper jo at Brasil skal vinne. Dette handler om tro og håp generelt, forteller han.

Men så ser han en annen mulighet.

- Ja, hvis Brasil skulle gjøre det dårlig, vil situasjonen bli enda mer utforende.

Han håper at fotball-VM vil vise verden det virkelige Brasil.

- Jeg håper det vil avspeile de sosiale forholdene som Brasil sliter med, og at alt ikke bare blir framstilt som et glansbilde, sier han.

- Det jeg ser på nært hold, er to forskjellige virkeligheter.

Han ser imidlertid at regjeringen har satt i gang en del positive prosjekter.

- Min bekymring er at det ikke er som i Norge at stort sett alle bryr seg om alle. Akkurat det eksisterer ikke så sterkt i Brasil, sier han.

- Dette har med kultur å gjøre, men jeg håper at de unge nå blir så bevisste at denne kulturen kan endres.

Ikke ferdig

Om VM er i rute, kan Tommy Nilsen fortelle dette:

- Nei, det er mye som ikke er helt klart, stolseter som ikke er på plass, infrastruktur som har mangler og flyplasser som ikke er ferdige. Men hvis det er noen som kan skape og gjennomføre det de skaper, ja, så er det Brasil, sier han.

Vi har sittet alene med Tommy Nilsen og snakket. Ute i den store salen venter et stort antall Karanba-venner. Vi sender Tommy Nilsen av gårde for å fortelle siste nytt om sitt prosjekt. Også med utenriksminister Børge Brende som tilhører.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen