Fotball

Fotball og samfunnsansvar

RUSARBEID: - Toppfotball er ikke bare resultater og poengjakt, sier leder i Norsk Toppfotball og sikter seg inn mot de som har falt utenfor.

ULLEVAAL STADION: FFK-modellen skal bli norsk toppfotballs nye satsingsprosjekt. Og da handler det ikke om å få flest mulig til å redde flest mulige mål, eller å få spisser til å score mest mulig. Det handler om samfunnsansvar og om folk som har trådt feil og falt utenfor og havnet i rusavhengighet. Og her kan Fredrikstad Fotballklubb stå som modellen flere norske toppklubber nå ønsker å kaste seg på.

Og stikkordene er: Inkludering, psykisk og fysisk helse og ernæring.

Trådt feil

Den tidligere Fredrikstad- og HamKam-spissen Markus Ringberg har vært sentral i FFKs prosjekt, som startet opp i 2011, og som gjennom fotballen skulle få mennesker ut av rusavhengighet og, best av alt; inn i fast arbeid. Han forteller:

- Vi rekrutterte folk, kvinner og menn, fra Blå Kors og Varmestua i Fredrikstad. Vi hentet dem i byen, dro for å spise frokost, samtale og trene i én time. Dette gjorde vi, og gjør, tre ganger i uka.

- Vi startet med 14 stykker, 14 som er vanlige mennesker som dem jeg har spilt fotball sammen med, men som et sted har trådt feil her i livet. Gjennom et samarbeid med NAV og rustjenesten i byen, skal vi hjelpe dem ut av ei boble de har levd i i 25 eller 30 år. Vi skal hjelpe dem tilbake til en hverdag der de har fått igjen faste rutiner og helst i arbeid.

Og de har langt på vei lyktes. Tre av fjorten har kommet seg i fast arbeid.

- Jeg har vært med på mye i fotballen og mange oppturer, men når jeg har sett én av disse komme seg ut i fast arbeid, ja, så er det det største jeg har opplevd, sier han.

Han forteller at hver mandag har FFK-prosjektet, NAV og rustjenesten møte der de tar for seg den enkeltes livssituasjon der og da etter samtykke fra de involverte.

- Én gang i måneden har vi samtale med den enkelte. Og dette er mennesker som kanskje for første gang opplever å bli lyttet til, fortsetter han.

Fem millioner

I går fikk politikerne Kari Kjønaas Kjos (Frp), Tone Wilhelmsem Trøen (H), Ketil Kjenseth (V) og Olaug Bolestad (KrF) fra helse- og omsorgskomitéen på Stortinget et innblikk i dette prosjektet som Bjarne Berntsen og Norsk Toppfotball ønsker at flere toppklubber skal starte opp med. De kunne fortelle at de allerede har bevilget fem millioner kroner til prosjektet.

Stabæk har allerede startet, og Vålerenga og Lillestrøm er klubber som også ønsker å bidra i dette arbeidet.

- I dag ringte også Bodø/Glimt og meldte sin interesse, forteller Bjarne Berntsen.

- Dette er et av de tøffeste prosjektere Norsk Toppfotball har hatt, fortsetter han.

Smiler igjen

En av Markus Ringbergs spillere er Robin, som har levd et par tiår med rusmisbruk.

- Jeg har ikke smilt på et år, jeg. Men nå smiler jeg igjen, sier han om fotballaget han nå er en del av.

tor.karlsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen