Sport

«Et OL i Oslo må tilpasses byen»

OL 2022: Han møtte konge og fedreland, LO-lederen og Bellona. IOC-president Thomas Bach vil endre OL. Men ber om tid til å få det til.

ULLEVAAL STADION (Dagsavisen): Mens Vålerenga og Lillestrøm jaget poeng på gresset, møtte Thomas Bach mediene etter et maratonløp av møter i går. Det ble mange smil og muntre bilder med kong Harald på Slottet og unge og gamle topputøvere hos Olympiatoppen. Men mest interessant syntes han kanskje møtet med arbeidstakerorganisasjonene var.

- Norge har gitt et godt bidrag til den reformprosessen vi nå har startet. Og avtalen Norge har gjort med LO og andre fagforbund er interessant å se på for andre, sier han til Dagsavisen etter at det formelle pressemøtet er over.

Der fikk han som ventet spørsmål om IOCs imageproblem, overdrevne pengebruk og påstått høye sigarføring.

Feil om Sotsji

Han mente mye av dette var basert på myter og feilinformasjon.

- Sotsjilekene er framstilt som et pengesluk, men ser man på lekene isolert havnet dette OL på samme kostnadsnivå som Vancouver i 2010, sa Bach på Dagsavisens spørsmål om han hadde analysert årsaken til at vestlige land som Sveits, Østerrike, Sverige og Tyskland har trukket seg fra kampen om 2022-lekene.

- Det er forskjellige grunner til dette. Mange investorer har problemer med å se så langt fram i tid, sa han.

- Er det kritisk for IOC at entusiasmen i Oslo er så liten, ifølge siste meningsmålinger er 60 prosent imot?

- Det er ett år til disse lekene tildeles og det er for tidlig å trekke konklusjoner. Det IOC er opptatt av er at vi sender utøvere til en by som ønsker lekene. Og at lekene arrangeres på et fornuftig nivå i en by som er tilpasset formatet. Et OL i Oslo må tilpasses byen, sier Bach, som var i Norge under Lillehammerlekene i 1994.

- Det var mitt andre vinter-OL som IOC-medlem og jeg husker den blå himmelen og alle folkene som sov ute i sprengkulda.

Hovedgrunnen til at Bach er her er dagens befaring på Lillehammer om ungdoms-OL i 2016, som Norge er tildelt. IOC bidrar blant annet med å finansiere OL-landsbyen som blir leiligheter etterpå.

Ministermøte

Kulturminister Thorhild Widvey hadde et over en time langt møte med IOC-presidenten. Og hun har ikke lagt skjul på at hun ønsker et OL til Norge i 2022. Men hun regjerer med et parti som har et landsmøtevedtak om at de er mot et OL i Oslo.

- Bach var veldig godt informert om tingenes tilstand i Norge, og han er innforstått med motstanden, sier hun.

- Nå er det motstand mot OL i alle partier. Men regjeringen har ikke tatt stilling til søknaden selv om Fremskrittspartiet har et landsmøtevedtak som er mot. Og det er ikke vår oppgave å skape entusiasme for et OL. Det er Norges Idrettsforbund og Oslo kommunes oppgave., fortsetter hun.

Hun opplever også at Thomas Bach er reformvennlig, og hun forteller at han setter pris på at Ole Einar Bjørndalen nå er valgt inn i IOC-systemet som utøvernes representant.

- Det kan styrke reformviljen i IOC, mener kulturministeren.

Åpner for andre

Skipresident Erik Røste er naturlig nok en ihuga tilhenger av en norsk søknad.

- Hvis vi tar på oss et internasjonalt ansvar og søker på et OL, vil det åpne for at München, Sveits og Sverige kan søke seinere. Vi kan vise dem at det går an å lage et OL på en edruelig måte, sier han til Dagsavisen.

- Og den beste måten å påvirke IOC på er jo gjennom å jobbe med dem tett i sju år, legger han til.

Idrettspresident Børre Rognlien var fornøyd med møtene og at Bach til og med fikk med seg sluttminuttene i kampen på Ullevaal.

- Det er nok underkommunisert at 90 prosent av IOCs inntekter pløyes tilbake til idretten, sier Rognlien.

sporten@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen