Sport

Derfor går ikke Klæbo femmila

Johannes Høsflot Klæbo har avsluttet sitt første OL. Det endte med tre gull. Han sier nei takk til femmila lørdag.

Klæbo kunne gått den avsluttende distansen hvis han ville, men landslagstrener Tor Arne Hetland sier til NRK at han nå har takket nei.

- Johannes sier han mangler motivasjon foran en lang femmil, sier Hetland torsdag. Da tar Emil Iversen den siste plassen. De tre som allerede er klare er Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug. Sistnevnte går da sin første distanse i dette OL. Det gjør også Iversen.

Flere gull enn Northug

Johannes Høsflot Klæbo reiser hjem med tre gull, i sprint, lagsprint og stafett. Han er den tredje utøveren i OL-historien med tre gull før han har fylt 22 år. Den lista toppes av Eriic Heiden (skøyter), som tok fem gull i Lake Placid i 1980.

- Jeg orker ikke tenke på femmila nå, sa Høsflot Klæbo etter gullet på lagsprinten. Øvelsen tok hardt på kroppen hans, både fysisk og mentalt. Og nå føler han seg utladet.

Torsdag møtte han mediene i OL-landsbyen. Han innrømmet at han har levd med et vanvittig press som gikk ut over nattesøvnen. OL har vært en mental prøvelse.

Klæbo har aldri lagt skjul på at Petter Northug har vært hans store forbilde og inspirasjon. Nå har Klæbo allerede passert Northug i antall OL-gull. Northug har to (femmil og lagsprint sammen med Øystein Pettersen fra Vancouver i 2010).

Åpner for Kollen-femmila

Tidligere i OL sa han dette om femmila: - Jeg har vel bestemt meg for å gå en femmil i sesongavslutningen. Her eller i Holmenkollen.

Da gjenstår det å se om han går sin første femmil i Holmenkollen lørdag 10. mars. Han planlegger resten av sesongen sammen med morfar Kåre Høsflot.

Presset borte for Johnsrud Sundby

For Martin Johnsrud Sundby er bildet annerledes. Han jakter forstatt sitt første individuelle gull i mesterskap.

- Nå bare gleder jeg meg til femmila her. Lagsprinten var en nervepåkjenning jeg aldri har vært borti før. Nå er det presset borte, sa han etter onsdagens lagsprint der han tok sitt andre OL-gull i disse lekene.

På femmila i OL i Sotsji for fire år siden ble det tredobbelt russisk foran Johnsrud Sundby på 4. plass. Alexander Legkov vant. To av russerne ble først diskvalifisert av IOC, men CAS opphevet dommen slik at medaljefordelingen blir stående. Legkov er utestengt fra disse lekene.

Siste norske OL-gull på femmila kom i Vancouver i 2010 da Petter Northug vant den klassiske fellesstarten foran tyske Axel Teichmann. Det er samme stilart nå. Rennet starter klokka 06.00 norsk tid lørdag morgen.

Mer fra Dagsavisen