Sport

Denne gutten svevde til Norges åttende OL-gull

Øystein Bråten? Ikke si at du kjenner navnet veldig godt. Nå er også han olympisk mester i det som framstår som et norsk medaljeskred i Pyeongchang.

Bilde 1 av 4

PYEONGCHANG: Nå er vi i idretten freeski og øvelsen er slopestyle. Mange kaller det for skileik. Men Øystein Bråten bekrefter den norske styrken på snø, uansett hvilket framkomstmiddel man har under beina.

Han avgjorde denne finalen i første omgang (run) i nattas finale. 22-åringen fra Torpo i Hallingdal var en av favorittene på forhånd, han vant øvelsen i X Games i fjor og tok sølv i år. Men alle nordmennene, inkludert Bråten, slet i kvalifiseringen som holdt et usedvanlig høyt nivå.

Det største som har hendt ham

OL-gullet setter han over alt annet. Ekspertisen mener hans første run er det beste som er levert i denne sporten noensinne.

- Jeg har drømt om dette i to år. De siste fire nettene har jeg slitt med søvnen. Jeg var veldig nervøs, men da hele laget var på trening før start følte vi det som en vanlig dag i bakken. Men da finalen kom var nervene der igjen, sier Bråten til NRK i målområdet.

Han takker forbildet Andreas Håtveit og broren Gjermund for at han begynte å satse seriøst på dette som 13-åring.

Det er det beste runnet som blir tellende til slutt og Bråtens første finaleforsøk var en oppvisning i denne grenen. Dommerne belønnet det med 95 poeng, noe ingen av de andre finalistene klarte å matche. Bråten ble nummer ti i finalen i OL-debuten for fire år siden. Sølvet i natt gikk til Nick Goepper fra USA og Alex Beaullleu-Marchand fra Canada.

– Øystein har en egen egenskap med å prestere når det gjelder, sa Eurosports ekspertkommentator Andreas Håtveit, som også har vært viktig i utviklingen av Bråtens karriere.

Bråten gjorde en feil på andre run og ga dermed opp tidlig. Det holdt til 46 poeng, men toppnoteringen fra første runde holdt seg fortsatt til førsteplass.

Tredje run ble hans dårligste, og han måtte dermed stole på poengsummen fra første omgang.

Det kunne han gjøre i ro og mak. Nå feires det i fjellet i Pyeongchang.

Mer fra Dagsavisen