Sport

Denne fotballdrakta er utsolgt over hele verden

Nigeria er ikke blant favorittene til å vinne VM. Men de er favorittene til motebevisste fans over hele verden.

Nigeradraktene er nemlig utsolgt over hele verden og det er lange ventelister. Hvert VM-år er det millioner som går til anskaffelse av fotballdrakter og i 2018 har Nigerias VM-kolleksjon blitt enormt populær både hos fotballsupportere og moteeksperter.

Hos Fotballshop på Oslo City har butikksjef Oliver Ziller en lang venteliste.

– Jeg har 40 på venteliste som vil ha Nigeria-drakta. Vi hadde bestilt 11 stykker, men de har vi aldri fått fra Nike. Vi håper vi får de inn, men det er jeg ikke sikker på, for drakta er utsolgt over hele verden, forklarer han.

Det er dessuten mer enn bare drakter, det er en hel kolleksjon med trøyer, skjorter, jakker, skjerf, rumpetasker og bager.

Ziller mener dette har blitt et fenomen som har nådd langt utenfor fotballmiljøet. Hos Fotballshop var en mor innom og skulle kjøpe Nigeria-drakt til sønnen, hun endte opp med å handle til seg selv i stedet for.

– Det eneste vi hadde var rumpetaske og gymbag. Hun synes de var så fine at hun endte opp med å kjøpe begge deler til seg selv, ler Ziller.

Les også: Se oversikten: Slik spilles hele VM i fotball 2018

Marokko

Nigeria-draktenes popularitet overgår alle andres.

– Hva med England og de andre tradisjonelt mest populære draktene?

– Det er ikke noe spesielt trykk på noe annet land. I hvert fall ikke noe mer enn vanlig. Det kan godt hende mange har disse draktene fra tidligere mesterskap også, forklarer Ziller og fortsetter: – Men mange har spurt etter Marokko-drakter, men de har jeg heller ikke fått inn dessverre. Også Iran-draktene har vært etterspurt, så de skulle jeg også gjerne hatt flere av.

Mens Dagsavisen snakker med Ziller må den engasjerte og svært VM-klare butikksjefen svare på stadig flere telefoner, samtidig som han betjener kunder og snakker med Dagsavisens utsendte.

Pågangen er stor før VM sparkes i gang.

– Det er stadig flere innom, men det er som det pleier før mesterskap, smiler han.

Jon Obi Mikel

Les også: – Dag og Jon var først på ballen

Utsolgt

Da den populære Nigeria-drakten kom i salg 2. juni var det hundrevis av meter med kø utenfor Nike Store i Londons Oxford Street.

Nike hadde dessuten fått hele tre millioner forhåndsbestillinger på drakten, og det altså før den i det hele tatt var i noen butikk. Flere engelske medier meldte om kaos og tilløp til panikk.

Les også: Målene. Kampene. Heltene. Tårene.

En mann vasker en rick-shaw i Nigerias draktmønster. FOTO: NTB SCANPIX

Ligner ikke sportstøy

Dagsavisens moteekspert Sissel Hoffengh har også tatt en kikk på drakta og hun forstår godt at den har etablert seg som en trend på verdensmarkedet.

– Kolleksjonen ser mer ut som kult streetwear og ikke sportstøy. Det som også er kult er at det ikke så er overmaskulint som sportstøy gjerne har en tendens for å være, sier hun.

Også butikksjef Ziller tror dette har mer å gjøre med mote enn det sportslige.

– Ja, jeg tror det har blitt en trend. Det er ikke bare folk som heier på Nigeria som spør etter drakta.

– Kunne du tenke deg å kjøpe drakta selv?

– Jeg tror mange kjøper drakta for å selge den til overpris på nett. Det er kanskje det jeg ville gjort også dersom jeg hadde fått tak i en, ler Ziller.

Nigeria spiller sin første gruppespillskamp i VM mot Kroatia lørdag. Deretter venter Island og Argentina.

Les også: Det er lov å elske fotballen. Og mislike rammene. Fotball-VM i spagaten.

Mer fra Dagsavisen