Sport

Carlsen reddet seg ut av trøbbel, sjuende remis

Magnus Carlsen satte seg i en flott posisjon tidlig, men et tabbetrekk gjorde at han måtte berge remis mot Sergej Karjakin i søndagens parti i sjakk-VM.

Av Bernt Harald Dysthe Brennevann

Dermed fortsetter stillingskrigen i New York. Etter sju partier står det 3,5-3,5 sammenlagt. Partiet var over etter 33 trekk og litt over to timers spill ved sjakkbrettet. Carlsen har nå fordel av å ha hvite brikker i tre av de fem siste partiene. Det gir nordmannen et lite overtak i innspurten.

Mange tror sjakkesset kommer til å stramme grepet og gjøre livet surt for Russlands VM-håp.

– Karjakin skal få svette de siste dagene mot vår topptrente verdensmester, sa Norges sjakkpresident Morten L. Madsen til NTB før det sjuende partiet.

Tabbe

Carlsen skaffet seg tidlig en fordelaktig stilling, og han virket en stund å ha vippet Karjakin av pinnen. Men et dårlig tårntrekk snudde dynamikken på hodet. Plutselig var Karjakin i en gunstig posisjon.

– Et skuffende parti av begge, men selve resultatet er godkjent. Karjakin imponerer ingen med spillet i åpningen. Magnus hadde en sjanse som han ikke grep, og like etterpå spilte han et sløvt trekk som han er heldig ikke ga større konsekvenser, sier stormester Frode Urkedal til NTB.

Urkedal mener det ikke var et krisetrekk, men en helt unødvendig feil.

Etter at det gikk opp for Carlsen at han hadde gjort en gal vurdering, var han tydelig misfornøyd med seg selv. Han grein mye på nesen, men han klarte å spille seg ut av trøbbel.

– Jeg følte jeg hadde en fin åpning, men så bukket jeg og mistet en bonde. Heldigvis var det veldig remis-aktig, men det var ikke veldig stødig av meg, sa Carlsen til NRK.

– Hvordan føles det etter å ha gjort en slik tabbe?

– Det er ikke noe kult, for det var så unødvendig. Stillingen var lik, så det var bare teit å bukke, svarte tittelforsvareren.

Ingen katastrofer

Han håper de neste partiene blir mer spennende enn de to siste, men er forberedt på at det blir jevnt hele veien.

– Jeg har ikke gjort noen katastrofer hittil. Skulle det bli 6-6 sammenlagt, er jeg klar for tiebreak (omspill), sa Carlsen under pressekonferansen.

Karjakin syntes remis var et helt greit resultat.

– Det var et interessant parti, selv om det ikke ble så langvarig. Jeg hadde en ekstra bonde, men jeg fant ingen vei til seier. Festningen (til Carlsen) var for god til det, sa Karjakin til NRK.

Ny åpning

På forhånd var det varslet at Karjakin hadde brukt hviledagen godt til å pønske ut noe nytt. Det var tydelig fra første trekk.

– Åpningstrekket signaliserer at Karjakin er misfornøyd med sine hvite partier så langt, så derfor prøvde han noe nytt i dag, sier stormester Kjetil A. Lie til NTB.

Carlsen og Karjakin har møtt hverandre 28 ganger i klassisk sjakk. Fire av partiene har gitt Carlsen-seier, mens det er endt med remis hele 23 ganger. Karjakins ene triumf kom da han vant med svarte brikker i 2012.

Førstemann til 6,5 poeng er sikret VM-tittelen. Hvis stillingen fortsatt er lik etter tolv partier, skal det hele avgjøres gjennom et omspill 30. november. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen