Sport

Avslutter med NM-finale etter 24 år på A-laget

På lørdag takker Ready-legenden Peter Michael Haug av etter 24 år på A-laget. Men først skal han vinne NM-gull mot Stabæk. Trodde han. For nå er NM-finalen også avlyst.

Av Even Lübeck

Tordag melder NTB at NM-finalene i bandy, som skulle vært arrangert på Frogner stadion fredag og lørdag, er avlyst. Det melder Norges Bandyforbund i en pressemelding.

Det er ikke grunnet en skranglende kropp eller lite motivasjon som gjør at 42-åringen nå gir seg med bandy på toppnivå.

– Jeg har alltid krevd av meg selv å trene hardt og prioritere bandy. Alderen har ikke noe å si, og formen har bare blitt bedre for hvert år, sier Haug til Dagsavisen og ler, før han fortsetter og svarer på spørsmålet om hvorfor denne sesongen blir den siste:

– Jeg velger nå å slutte fordi jeg har spilt elitebandy i 20 år. I tillegg ønsker jeg mer tid med datteren min Bella på fire år. Også ønsker jeg mer fleksibilitet i hverdagen.

Debuterte i Eliteserien for 24 år siden

Han debuterte i Eliteserien for Ready i 1996, året før undertegnede ble født. Haug begynte å spille bandy i Ready da han var åtte år. Siden den gang har han alltid ikledd seg Ready-drakten. Han husker godt debuten i 1996 mot Drammen.

– Jeg satt på benken som junior i 85 minutter før jeg ble kastet inn, kald og nervøs. Jeg fikk kjeft, husker jeg. Sett i ettertid burde jeg kanskje faren min ringe treneren og klage, det er jo blitt så populært om dagen, sier Haug og ler.

Foruten om fjorårssesongen, der han spilte på rekruttlaget og old boys, har han alltid spilt i Eliteserien for Oslo-laget. Fra 1998/99-sesongen og til nå, foruten fjorårssesongen, har han vært fast på A-laget – både som defensiv midtbane, libero og back. I tillegg var han kaptein i klubben fra 2000-2017.

– Jeg har alltid vært i klubben og aldri vurdert å flytte. Mye av grunnen til det har vært kamerater og nærhet til der jeg bor og har bodd, sier Haug, som sier følgende om fjorårssesongen og årsaken til at han tok et år til på elitenivå denne sesongen:

– Grunnet lite motivasjon (for første gang i karrieren) la jeg opp elitesatsning for sesongen 2018/19. Da spilte jeg på rekruttlaget og med old boys. Men da Lars Christian «Boschi» Sveen kom inn som trener og hans opplegg ble presentert, våknet lysten til å satse igjen. Jeg ønsket å konkurrere om en plass.

Og det klarte han. Denne sesongen har han vært fast på et Ready-lag som kun tapte én kamp i grunnserien. Haug scoret også det meget viktige 2-3-målet i 4-3-seieren i kamp 5 over Solberg i NM-semifinalen i forrige uke. Totalt har han over 500 kamper for klubben.

- Utrolig privilegert 

Han forteller at det er et av de beste minnene hans i Ready-drakten. På spørsmål om hva annet han husker godt, svarer han:

–De beste bandyminnene mine, sier han og drar på det, før han fortsetter:

–  Alle NM-finalene jeg har spilt er gode minner. Målet mot Dynamo Moskva i World Cup 2015 er jo et herlig minne å ha. NM-gull for junior i 1998 og for senior i 2015 henger også høyt. Og det at jeg aldri har tapt for Ullern i Eliteserien, da.

Men nå er det altså slutt for evigunge Haug, etter finalen mot Stabæk på lørdag.

– Hva sitter du igjen med etter alle disse årene?

–Jeg sitter igjen med mange gode idrettsminner, ikke minst at man har fått lov til å bli kjent med mange ulike personer med en felles lidenskap. Det er ikke vemodig å gi seg etter denne sesongen, er utrolig glad for at jeg tok ett år til og kan slutte etter en sesong med meget gode resultater og prestasjoner med laget. Jeg er utrolig privilegert som kan velge å slutte på topp, enn at jeg må slutte pga skade, eller annet.

Hyller treneren

Tilbake til denne sesongen. Haug har vært på det meste i Ready og mener dette er den beste sesongen han har vært med på.

– Dette er utvilsomt Ready sin beste sesong jeg har vært med på: finale i Rättvik Cup, kretsmester med seier over Ullern, seriemester med 1 tap og nå NM-finale.

Han peker på trener Sveen som en av hovedgrunnene til at Ready har hatt en eventyrlig sesong, som kan bli kronet med deres andre NM-gull på fem år.

– Jeg mener mye av grunnen til dette er at Boschi har klart å skape en prestasjonskultur, konkurranse innad i laget og er flink til å stille krav samt ha en god plan. Som trener er han en av de beste jeg har hatt.

På motsatt banehalvdel lørdag står Stabæk, et lag Ready slo 6-3 hjemme og tapte 1-6 for borte. De påførte Oslo-laget deres eneste tap i en 2019/20-grunnserie.

– Vi skal ha fokus på oss selv, roller og følge gameplan som Boschi legger. Det er to gode lag som møtes, så det gjelder å være skjerpet, sier Haug.

Mer fra Dagsavisen