Sport

Hovland nummer tre i PGA-mesterskapet – seiersdrømmen knust på siste hull

Viktor Hovland imponerte siste dag i det amerikanske PGA-mesterskapet og var med i seierskampen helt til han måtte putte tre ganger på siste hull.

Han endte på tredjeplass tre slag bak Xander Schauffele, som avgjorde med en birdieputt på siste hull og endte 21 slag under par totalt. Bryson DeChambeau håpet på omspill, men endte ett slag bak vinneren.

Hovland jaktet sin første majortittel, og etter 13 spilte hull søndag var den norske golfstjernen en kort stund alene i ledelse. Han fulgte opp det sterke spillet fra de tre første dagene og var da seks slag under par for dagen og 19 totalt.

Schauffele tok raskt tilbake ledelsen, men ble hardt presset av Hovland som leverte strålende golf.

På siste hull fikk nordmannen en såkalt gjørmeball og ble liggende langt ute til høyre. Han greide likevel å skaffe en birdiemulighet. Han så DeChambeau, som han gikk runden sammen med, senke sin birdieputt og gå i delt ledelse. Så misset han sin egen birdieputt, og dermed var seierssjansen borte.

Parputten gikk i kant og ut, og dermed fikk han sin første bogey siden fredag.

Trakk seg nesten

Gjennom det meste av runden var Hovland i en tett duell med Schauffele om ledelsen. Først på tampen blandet DeChambeau seg inn.

Hovland avslørte etter lørdagens runde at han vurderte å trekke seg fra turneringen på grunn av svak form, men etter å ha gjenopptatt samarbeidet med sin tidligere trener Joe Mayo ser mange brikker ut til å ha falt på plass. Med spill som han viste i Louisville er det ikke lenge før han slutter seg til den eksklusive gruppen med majorvinnere.

Hovland unngikk en skjev start på 4. runde da han senket en lang parputt på det første hullet. Det ble par også på de tre neste hullene, men på 4. hull misset han en birdieputt fra mindre enn to meter.

Birdie-hattrick

Så løsnet det. På 5. hull senket han en mye vanskeligere putt for dagens første birdie. Fra fem og en halv meter trillet han ballen inn.

På 6. hull plasserte han innspillet en drøy meter fra hullet og innkasserte sin annen birdie for dagen. Dermed var han 15 slag under par totalt og på delt 3.-plass to slag bak ledende Schauffele.

På neste hull slo han seg inn i problemer da han havnet i en sandgrav. Innspillet var ikke helt vellykket, men så rullet han inn sin tredje strake birdieputt fra seks meter og klatret til delt 2.-plass ett slag bak Schauffele.

To par senere var Hovlands runde halvspilt, og han var tre under for dagen. Siste halvdel startet med dagens fjerde birdie, og igjen var han ett slag bak Schauffele, som i mellomtiden hadde gjort en ny birdie.

På 11. hull måtte Hovland senke en lang putt for å unngå sin første bogey siden torsdag, men han mestret det også. Så senket han sin femte birdieputt på 12. hull, og han holdt fortsatt tritt med Schauffele.

Alene på topp

Etter fire birdier fikk Schauffele en bogey på 10. hull, og dermed var Hovland i delt ledelse. Da nordmannen på 13. hull senket sin sjette birdieputt for dagen, var han alene på toppen av listene.

Schauffele slo tilbake med birdie på 11. og 12. hull, og dermed var han i ledelse igjen, 20 under par og ett slag foran Hovland, som misset brukbare birdiemuligheter både på 14. og 15. hull.

På 16. hull ble det en ny birdie, men Hovland fikk DeChambeau opp på siden av seg etter at ballen så til de grader spratt amerikanerens vei. Han slo inn mellom trærne, men ballen traff en gren og spratt rett ut på fairwayen. Med en birdie gikk også DeChambeau til 19 under par.

Hovland hadde en ypperlig birdiemulighet på 17. hull, men misset med noen centimeter. Så kom det forsmedelige 18. hullet.

Mange feilet

En rekke toppspillere misset cuten halvveis i turneringen. Blant dem var John Rahm, som hadde greid cuten i 18 majorturneringer på rad, og Tiger Woods. Samme skjebne led det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg, som ble toer i US Masters, og fjorårets US Open-mester Wyndham Clark.

Verdensener Scottie Scheffler, som vant fire av sine fem foregående turneringer inkludert US Masters, falt på listene med en svak runde lørdag. Det skjedde dagen etter at han ble pågrepet av politiet og siktet for vold mot polititjenestemann og hensynsløs kjøring. Scheffler spilte seg opp med en 65-runde søndag og endte på delt 8.-plass.

Les også: Seiersaktuell Hovland avslører: Vurderte å trekke seg fra PGA-mesterskapet

Mer fra Dagsavisen