Sport

Vil ha forkortet Tour de France med innbyttere

Tour de France over bare to uker med mulighet for å bytte ut syklister underveis som i fotballen? Det blir realiteten dersom en sykkeltopp får det som han vil.

Det drastiske forslaget lanseres av teamsjef Eusebio Unzue i det spanske storlaget Movistar. Han mener det må vurderes grep som vil modernisere sykkelsporten og samtidig gjøre den mer human.

– Alle idretter utvikler seg, mens vi fortsetter å gjøre de samme tingene som for 40 år siden, sa Unzue til journalister før starten av etapperittet Tour Colombia tirsdag.

– Siden jeg startet på 1980-tallet har reglene for sykling endret seg veldig lite. Jeg tror det er på tide å tilpasse seg, legger han til.

Vil ha innbyttere

Unzue tar blant annet til orde for at det må bli mulig å erstatte en rytter dersom vedkommende må bryte treukersrittene Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España tidlig.

Movistar-toppen påpeker at laget hans under fjorårets Tour de France mistet kaptein Enric Mas allerede på den første dagen. Det forandret forutsetningene dramatisk.

– Hvorfor ikke åpne for å erstatte ham, i det minste den første uken, og fortsette med åtte ryttere? sier Unzue.

– Vi må gjøre reglene mer humane og mindre brutale, for på den måten å bedre beskytte rytternes helse, fortsetter spanjolen og peker på muligheten til å bruke innbyttere i fotballen.

– Slik reglene er i dag, må en rytter noen ganger lide som et dyr for å komme seg til mål etter en velt, slik at han skal kunne starte igjen neste dag. Hvorfor ikke la vedkommende sette seg inn i en bil eller ambulanse, få ham undersøkt og deretter gi han sjansen til å konkurrere dagen etter hvis ingenting er brukket? spør Movistar-sjefen.

Sjelden trippel

Unzue foreslår også å forkorte Grand Tour-rittene Tour de France, Giro d'Italia og Vuelta a España fra tre til to uker for å «la de beste delta i alle tre og være konkurransedyktige».

– Det ville gi oss muligheten til å se de største stjernene konkurrere mot hverandre oftere, sier 68-åringen.

Selv om amerikanske Sepp Kuss vant fjorårets Vuelta etter å ha kjørt både Giroen og Tour de France i forkant, er det ekstremt sjelden at ryttere konkurrerer i de tre store tourene samme år.

– Vi vokste alle opp med den episke ideen om idrett, men vi trenger mer humanitet, sier Unzue.

(©NTB)

Mer fra Dagsavisen