Sport

Bekreftet: Neymar er klar for den saudiarabiske klubben Al-Hilal

Brasilianske Neymar (31) slutter seg til en lang rekke fotballstjerner som har valgt å spille i Saudi-Arabia. Han har signert en toårskontrakt med Al-Hilal.

Klubben bekrefter signeringen av spissen i sine kanaler, med en video der Neymar ikledd Al-Hilal-drakt sier «jeg er her i Saudi-Arabia, jeg er Hilal».

Al-Hilal er den mestvinnende fotballklubben i Saudi-Arabia og i hele Asia. Klubben har hele 66 titler på merittlista, deriblant 18 saudiarabiske seriegull og fire triumfer i den asiatiske mesterligaen. Begge deler er rekord.

Ifølge flere medier ligger overgangssummen på rundt 90 millioner euro, tilsvarende omkring 1 milliard kroner. Neymar får etter rapportene en fyrstelig lønn og kan tjene flere ganger overgangssummen de to neste årene.

Neymar ble i 2017 fotballhistoriens dyreste spiller da han gikk fra Barcelona til Paris Saint-Germain for 222 millioner euro, tilsvarende 2,5 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Mesterliga-trøbbel

Suksessen har imidlertid vært moderat for brasilianeren i den franske hovedstadsklubben. Til tross for blant annet fem franske seriemesterskap og tre cuptitler klarte han aldri å oppfylle klubbens mål om å vinne Champions League.

Brasilianeren avslutter PSG-karrieren med 118 mål og 77 assist på 173 kamper.

– Det er vanskelig å ta farvel med en klubblegende, som Neymar alltid vil forbli, sier PSG-president Nasser Al-Khelaifi i en uttalelse fra klubben.

– Jeg vil aldri glemme dagen han kom til PSG, eller det han har bragt til klubben og vårt prosjekt de siste seks årene. Vi har hatt noen ekstraordinære øyeblikk, og Neymar er for alltid en del av vår historie.

Mange store navn er blitt en del av saudiarabisk fotball den siste tiden. Først signerte Cristiano Ronaldo, og siden har spillere som Karim Benzema, Jordan Henderson og Riyad Mahrez fulgt etter.

Malcom, Rúben Neves, Kalidou Koulibaly og Sergej Milinkovic-Savic blir lagkamerater med Neymar i Al-Hilal.

Anklager

Saudi-Arabia anklages for en rekke brudd på menneskerettighetene, relatert til blant annet ytringsfrihet, religionsfrihet, krav om rettssikkerhet og diskriminering mot kvinner.

Overganger til ligaen blir hyppig kritisert og kalt sportsvasking. Amnesty meldte dette via X/Twitter da Cristiano Ronaldo kom til landet:

«Kjøpet er et ledd i statens forsøk på å styrke eget omdømme og avlede oppmerksomheten vekk fra menneskerettighetsbruddene».

Det saudiarabiske investeringsfondet PIF, som allerede eier Premier League-klubben Newcastle, overtok i juni aksjemajoriteten i klubbene Al-Nassr, al-Ittihad, Al-Ahli og Al-Hilal.

Al-Hilal var også ute etter Neymars PSG-lagkamerater Lionel Messi og Kylian Mbappé, men de takket nei.


Mer fra Dagsavisen