Sport

Andreas Leknessund forsvarte ledertrøya i Giro d’Italia

Andreas Leknessund (23) måtte jobbe for å trygge sammenlagtledelsen i Giro d’Italia i et sluttdrama på onsdagens regntunge etappe.

Med sju kilometer igjen gikk det en velt i en sving. Det ga full stopp for Leknessund og en stor del av hovedfeltet, men tromsøværingen holdt seg på sykkelen og unngikk et tidstap som ville kostet ham en ny dag i rosa trøye.

Han var første norske syklist siden 1981 til å starte en Giro-etappe som tetmann i sammendraget. Leknessund skaffet seg en 28 sekunders luke på regjerende verdensmester Remco Evenepoel ved å være nest best på tirsdagens etappe.

– Det er stort for norsk sykkelsport og kjempebra for Andreas å sitte i rosa. Det er definitivt med på å øke hans markedsverdi, sa Discoverys sykkelekspert Andreas Staune-Mittet underveis i onsdagens sending.

Hundedrama

Tre ryttere satt i brudd gjennom store deler av dagen, men til slutt var Samuele Zoccarato alene i front. Italieneren ble kjørt inn da det gjensto under ti kilometer. Kaden Groves fra Australia var sterkest i massespurten og sto igjen som vinner av den 5. etappen i årets Giro.

Strekningen på 171 kilometer var av det kuperte slaget og gikk fra Atripalda til Salerno. Mye nedbør tvang Leknessund og resten av feltet til å iføre seg regnjakker fra første meter. Griseværet ga glatt veibane og forsiktig kjøring.

Likevel gikk to utbrytere tidlig i bakken i en sving. Senere falt også Evenepoel hodestups etter at en hund hadde forvillet seg inn i feltet og skapt kaos.

Topper legende?

Belgieren, som er den fremste favoritten til å vinne Giro d'Italia, ble sittende lenge på asfalten mens han ble undersøkt. Han kom seg tilbake på sykkelen og framsto uskadd.

På tampen gikk Evenepoel ned igjen, men bildene viste at det gikk bra. Episoden skjedde innenfor de siste tre kilometerne.

Torsdag blir det nytt trøyeforsvar på Leknessund. DSM-mannen skal da holde unna på en 162 kilometer lang og kupert etappe. Den har start og målgang i Napoli.

Før årets bragd var legenden Knut Knudsen eneste nordmann som har vært ikledd den rosa ledertrøya. Han hadde den i to dager i 1975 og én dag i 1981.

Mer fra Dagsavisen