Norge til kvartfinale i håndball-VM – møter enten Spania eller Frankrike

Norge er klar for sin fjerde strake VM-kvartfinale i håndball etter 30-17-seier over Qatar. Med videre i mesterskapet blir også Tyskland.

Tyskerne slo Nederland 33-26 etter at keeperen Andreas Wolff storspilte fra start til slutt. Dermed blir det en tysk-norsk gruppefinale mandag, men begge lag er sikret plass i første cuprunde to dager senere.

Norges Torbjørn Bergerud reddet seks av de første sju skuddene Qatar hadde på mål tidligere lørdag. Hans 1. omgang er det ikke enkelt å gjøre bedre. Han stoppet på skyhøye 53 i redningsprosent den første halvtimen.

– Det var en veldig, veldig god kamp sammen med et meget godt og aggressivt forsvar. Det gjør at man får noen av de såkalte gratisredningene, sa Bergerud til NTB og andre norske medier.

– Det var en veldig god lørdag. Det er kult med så utrolig mange nordmenn her. Det bruser litt ekstra i kroppen når man har så mange tilskuere i ryggen.

På vei opp

Bergerud endte med 54 prosent redninger. Landslagssjef Jonas Wille kalte keeperens spill for «helt vanvittig».

Med en vekt på 102 kilo fordelt på 200 centimeter ble Bergerud i perioder som en vegg foran Qatar-spillerne. Han ble kårets til banens bestemann av en jury i hallen.

Lørdagens innsats i 43 minutter førte til at Bergerud gjorde et byks på keeperstatistikken i VM. Før avkast lå han som nummer 38.

Kontroll

Norge trengte ikke mange minutter på å ta ledelsen 5-0 og 6-1. Føringen holdt seg omtrent på det nivået og stoppet på 14-9 ved pause.

I andreomgangen sluttet ikke Bergerud å redde skudd. Norges ledelse økte etter hvert til 23-13. Motstanden ble løpt helt i senk utover i kampen.

Ute på banen fortsatte Gøran S. Johannessen sitt meget gode sluttspill. Hans 19-11-scoring var en perle.

Kristian Bjørnsen sto fram med en god 2. omgang og flere mål. Kevin Maagerø Gulliksen hadde en sterk 1.-omgang og endte til slutt med fire mål.

Fem av fem

Norge har vunnet alle sine fem kamper hittil i VM. I kvartfinalen onsdag venter enten regjerende OL-vinner Frankrike eller Spania for de norske gutta.

VM-semifinalene avvikles fredag og finale og bronsekamp søndag.

På den andre siden av turneringstablået er Danmark og Sverige godtgående og to sannsynlige semifinalister.