Sport

Pipekonsert under Irans nasjonalsang før VM-møtet med USA

Irans spillere sang med da landets nasjonalsang ble spilt før puljekampen mot USA i fotball-VM. Fra tribunen kom det buing fra egne supportere.

Det iranske VM-laget hadde en stille protest foran mesterskapsåpningen mot England, men spillerne sang i forkant av den andre gruppekampen mot Wales. Det samme gjorde de før tirsdagens USA-møte.

Man kunne tydelig høre piping fra tribunene da den iranske nasjonalsangen ble spilt i Doha. Det var en annen reaksjon enn da mange av lagets tilhengere noen dager tidligere brøt sammen i gråt etter å ha innsett at protesten mot Irans myndigheter ikke ble videreført.

Teksten i Irans nasjonalsang hyller regimet og revolusjonen i 1979, der blant annet kvinners rettigheter ble kraftig innskrenket.

CNN meldte tirsdag at familiene til spillerne i Irans VM-tropp ble truet med fengsel og tortur om de ikke «oppførte seg» før kampen mot USA. Iran ser på amerikanerne som sin store erkefiende.

Truslene skal ha kommet fram på et møte spillerne ble kalt inn til med Den iranske Revolusjonsgarden (IRGC) etter protesten i VM-åpningen.

Iran har vært preget av store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. Hun ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til koranens forskrifter.

Spillernes taushet i første VM-kamp ble sett på som en protest mot regimet og en støtteerklæring til dem som demonstrerer mot det.


Nyeste fra Dagsavisen.no: