Sport

Blummenfelt vil pushe grensene til det fulle

Kristian Blummenfelt fullførte Ironman (Sub 7) på under syv timer. Nå prøver han å finne ut av hvor mye trening kroppen hans tåler.

Kristian Blummenfelt er i sitt livs form. 28-åringen sliter med å sette ord på hvordan det siste året har vært for ham.

– Hvis jeg kunne skissert en drømmesesong, så hadde den sett mer eller mindre ut som den har blitt i realiteten, sier Kristian Blummenfelt til Dagsavisen.

Først tok han OL-gull i triatlon i fjor sommer som første nordmann i historien. Deretter fulgte en rekke sensasjonelle bragder i Ironman, der han tok to VM-gull. I tillegg satte han verdensrekord i turneringen i november.

Søndag ble han den første som gjennomførte fulldistanse Ironman på under sju timer. Hans forrige rekord var på 7:21:12, men i Tyskland i pinsen knuste han sin egen verdensrekord med over en halvtime.

Spesielt løp

Målet var å fullføre på under sju timer, og fasit ble 6:44:26. Med hjelp fra et godt team ble det ny rekord i heldistanse på Ironman. 3,8 kilometer på svøm, 180 km på sykkel og 42 km med beina på seks timer og tre kvarter.

– Sammenlignet med et vanlig triatlonløp er “Sub 7″ ganske annerledes. På hvert lag har vi med oss ti pacere som vi disponerer slik vi ønsker, og jeg hadde med meg åtte på sykkel og enhver på svømming og løp.

– Tidene mellom Sub 7 og vanlig triatlon er ikke veldig sammenlignbare sånn sett, men det å forberede seg og å utvikle laget til å bli best mulig har vært veldig gøy, forteller Blummenfelt.

Kristian Blummenfelt på vei inn til målområdet under Ironman-konkurransen Sub 7 på søndag.

«Hangover»

De siste dagene har han brukt på restitusjon og å lande etter bragden i Dresden på søndag.

– Etter et sånt løp er man helt tom. Man er helt utladet og tom for energi. Det er jo snakk om rundt ti tusen kalorier som forbrennes, og da er man i minus. Så det tar noen dager å fylle opp energibehovet igjen.

Dette er hverdagskost for triatleter etter dager med konkurranse.

– Etter søndag kjente jeg på lett hodepine, gangsperre og stiv muskulatur, naturligvis.

– Det høres ut som hangover?

– Ja, det er nesten det samme, vil jeg tro. Nå vet ikke jeg helt hvordan det føles dagen derpå, men jeg ser for meg at det er sånn det føles, flirer bergenseren.

Hverdagen hans består i all hovedsak kun av trening.

– Vanligvis er det tre økter om dagen. Jeg står opp i åttetiden før jeg svømmer i 80 minutter. Så skifter jeg, løper, før jeg drar hjem igjen og får i meg lunsj. Så sover jeg omtrent en halvtime, før jeg tar en sykkeltur i to-tre timer.

– Noen dager har mer intensitet, mens andre er lengre, legger han til.

Kristian Blummenfelt i prat med Dagsavisen onsdag.

Følte seg overtrent

Selv OL-vinneren og verdensrekordholderen har forbedringspotensial, ifølge ham selv. Spesielt på ett område.

– Det er jo svømmingen som er akilleshælen for min del. I forhold til konkurrentene, så er det der jeg må bli bedre.

Men hvor mye trening tåler egentlig en kropp? Dette svarer Blummenfelt når vi spør ham:

– Det er det vi prøver å finne ut av med alle testene vi gjør, for å kunne pushe det så langt som mulig. Nå har det kanskje vært litt i overkant i vinter, og jeg har nesten følt meg litt overtrent, men vi klarte å hente det inn igjen før sesongstart, forteller 28-åringen.

Blant testene som gjøres er urinprøver.

– For oss er det selvfølgelig viktig å se hvor mye kalorier vi forbrenner i løpet av en dag, så av og til drikker vi et ganske dyrt vann som kan måles i urinen, forklarer han og legger til:

– Da sender vi noen kopper til Nederland for analyse, så ser vi hvor mye som er forbrent de siste 24 timene. Det er med på å gi en forståelse av hvor mye vi faktisk kan trene.

For Blummenfelt vet ikke hva han hadde gjort om han ikke kunne vært triatlet eller idrettsutøver.

– Jeg tror livet hadde vært kjedelig uten trening. Jeg hadde vel sittet på et kontor og ristet med altfor mye energi, ler han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen