Sport

Kina om landene bak diplomatisk boikott: – Dere er ikke invitert

Kinas utenriksdepartement advarer de fire landene som så langt har vedtatt diplomatisk boikott av vinter-OL i Beijing, om at de kommer til å angre.

Signalet om politisk OL-boikott fra vestlige land er ikke populært i Kina. Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB

– USA, Australia, Storbritannia og Canadas bruk av OL-plattformen til politisk manipulering er upopulær og selvisolerende, og de vil utvilsomt måtte betale for sine feilhandlinger, sier talsperson Wang Wenbin i kinesisk UD.

USA varslet mandag at landet ikke vil sende offisielle representanter til vinterlekene i Beijing i februar. Onsdag fulgte Australia, Storbritannia og Canada etter med samme beskjed.

Årsaken til den politiske OL-boikotten er kritikken som er rettet mot kinesiske myndigheter for særlig behandlingen av den uiguriske minoriteten i Xinjiang-provinsen vest i landet.

– Jeg vil gjerne få understreke at Kina ikke har invitert noen av disse landene. Og sport har ikke noe med politikk å gjøre, sier Wang.

Kina har derimot invitert Russlands president Vladimir Putin, som har gitt beskjed om at han reiser til OL.

En annen stornasjon, Frankrike, opplyser torsdag at den ikke kommer til å delta i en diplomatisk boikott. Det er samme linje som den norske regjeringen har lagt seg på.