Fotball

Nok en svensk EM-spiller koronasmittet – Mattias Svanberg tatt ut av trening

Noen timer etter at Sveriges fotballforbund offentliggjorde at Dejan Kulusevski er koronasmittet ble det klart at også Mattias Svanberg har testet positivt.

Svanberg skulle trene med resten av den svenske troppen på Häckens anlegg i Göteborg tirsdag kveld, men ble plukket av treningsfeltet og sendt til hotellet.

– Mattias trener ikke med laget, men isoleres på hotellet, sa landslagslege Anders Valentin.

Sverige holdt pressekonferanse klokka 16, før trening, for å informere om Kulusevskis positive prøve. Da ble det uttrykt håp om at ingen flere var smittet, men det ble også formidlet at man ventet på prøvesvarene etter at hele troppen ble testet.

Svanberg var med til treningsfeltet, men den 22-årige Bologna-spilleren ble kalt bort til Valentin før han forlot feltet med senket hode.

Etter treningen ble spillerne samlet ute på treningsfeltet.

– Vi kalte dem sammen for å forklare situasjonen. Vi ville gjøre det før vi gikk av, sa pressesjef Jakob Kakembo Andersson til svenske medier.

For de koronasmittede spillerne venter nå isolasjon i minst en uke.

– Vi følger helsemyndighetenes instrukser. De skal være isolert minst sju dager, hvorav to uten symptomer. Vi håper på et kort og mildt sykdomsforløp, men vi snakker om minimum en uke, sa Valentin.

Kjempekjedelig

Landslagssjef Janne Andersson var også til stede på pressekonferansen.

– Dette er kjempekjedelig, både for Dejan og totalt sett. Det skaper en viss uro, men samtidig håndterer vi det slik vi skal, og vår lege har kontroll på reglene. Når det oppstår ting som ikke er bra, må vi bare håndtere det, men jeg skulle gjerne vært dette foruten, sa Andersson.

Svenskenes oppsatte pressekonferanse ble på kort varsel framskutt to og en halv time, og det dukket raskt opp rykter om at grunnen var en positiv koronatest. Det viste seg å holde stikk.

Det ble opplyst at man ville melde om Kulusevskis positive prøve for å unngå spekulasjoner, selv om man på det tidspunkt ikke hadde testresultatene fra resten av troppen. Det slo tilbake på dem da Svansteds prøve viste seg å være positiv.

Isolerer ikke nærkontakter

Sverige spiller sin første EM-kamp mot Spania i Sevilla mandag. Også Spania har hatt koronasmitte i troppen i den siste oppkjøringsfasen, da Sergio Busquets nylig testet positivt på viruset. Spania og Sverige er for øvrig de to lagene som kvalifiserte seg til EM fra Norges gruppe.

Spillere i den spanske troppen som hadde vært i nærkontakt med Busquets ble isolert, men det samme ble ikke gjort hos svenskene.

– Vi har identifisert dem som har vært nærmest ham, som har sittet og spist med ham eller vært nær ham i bussen. Ingen av dem har symptomer. De ble testet i dag, og vi får svar på testene ganske snart. Om de er blitt smittet så skjedde det trolig i går, og da vil det gi positivt utslag senere i uken, sa Valentin.

Valentin sa at det dreier seg om fire spillere, men ville ikke nevne navn. Han ble spurt hvorfor de ikke isoleres.

Testes igjen

– Vi følger dem ekstra nøye og kommer til å teste dem igjen om tre dager. Om de skulle ha blitt smittet, vil det uansett ikke vises før om noen dager, og de kan heller ikke smitte videre før om noen dager, sa han.

Likevel kom et nytt smittetilfelle allerede tirsdag kveld.

– Da samtlige testsvar forelå, viste det seg av Mattias Svanberg har testet positivt. Testen kommer til å analyseres igjen, og det kommer til å gjennomføres ytterligere tester, sa Valentin i en uttalelse.

Svenskene tror at Kulusevski ble smittet mens spillerne hadde permisjon etter den første EM-leiren i Båstad. Juventus-spilleren er nå uaktuell iallfall til den første EM-kampen, men han vil ikke bli erstattet i troppen.

Sveriges neste kamp er mot Slovakia i St. Petersburg 18. juni.



(©NTB)

Mer fra Dagsavisen