Sport

Fem timers svette, støv, server og tap. Men Ruud skaper tennisfeber

Svetten rant og da støvet hadde lagt seg var Casper Ruud slått ut. Men han skaper feber i en sport som øker kraftig i Norge.

Tennis-thrilleren i Paris lignet en slik som vi husker sist det var betydelig tennisfeber i Norge, da Björn Borg og John McEnroe utkjempet timelange klassiske dueller på 80-tallet.

De som satte seg til rette klokka 11 fredag fikk erfare tennisens intensitet og spenning på sitt beste. Og etterhvert ble spørsmålet: Blir vi ferdige i dag? For det er fordelen med gruskamper. Ballen går sakte nok til at vi får lange, sugende ballvekslinger.

Tallenes tale

Men tunge regnskyer truet og regn stoppet kampen i et nervepirrende øyeblikk og spillerne kunne ikke vite om dette kunne vare til lørdagen.

Men etter fem sett og fem timer i et usedvanlig jevnt oppgjør sto tallene der:

Ruud – Fokina: 6–7 (3-7), 6-2, 6–7 (6-8), 6-0, 5–7.

Tallrekka forteller om den innebygde dramatikken. Insiderne kan bruke timer på analysene. To tiebreak. Så vant Ruud 6–0 og vi trodde hans personlige rekord i Paris var innen rekkevidde.

Men nei da. Den sterke spanjolen ga seg aldri. Fokina koblet det avgjørende grepet da han med en bruddball gikk opp i 6-5-ledelse i det siste settet. Derfra kunne han serve hjem avansementet til fjerde runde. Han var nær å besvime av glede foran de mange supporterne som åpenbart støttet ham.

Tredje året på rad

I det samme gamet hadde Ruud fire bruddballer. Fokina fikk medisinsk behandling av en vond ankel på stillingen 1–4 i det andre settet. Fokina ligger 30 plasseringen bak Ruud på verdensrankingen.

Men han vant duellen og dermed røk Ruud ut i 3. runde for tredje året på rad.

– Det var tøft og nervepirrende. Det var så små marginer, og Casper hadde mange sjanser. Det er bittert at det røk, sa trenerpappa Christian Ruud til Eurosport.

Mange nye tennisspillere

Men framgangen til Ruud internasjonalt blir lagt merke til her hjemme. Da Norges idrettsforbund la fram medlemstallene denne uka, er tennisen en av de store vinnerne. Vi har fått 4373 nye tennisspillere, mens de store idrettene som fotball og langrenn mister medlemmer.

Kampsport øker mest, med tennis og golf tett på.

Oslo-navn som Casper Ruud og Viktor Hovland skaper ny interesse for to idretter som er forbundet med store kostnader. Og store inntekter når man lykkes.

Tålmodighet og detaljer

– Det er en uhyre lang vei til å bli en god tennisspiller. Det handler om ekstrem tålmodighet og terping av detaljer, har Casper Ruud tidligere sagt til Dagsavisen.

Og det hjelper å komme fra en dedikert tennis-familie. Far og coach Christian var Norges forrige spiller som nærmet seg verdenseliten.

Roland Garros-turneringen kan også defineres som VM i tennis på grus.

Nå skal Casper Ruud restituere og bygge seg opp igjen. I denne bransjen tas stegene år for år. Han er bare 22 år gammel og ar kommet lenger enn noen nordmann før ham i denne sporten.

FAKTA

Dette er Casper Ruuds beste resultater i Grand Slam-turneringene i tennis:

* Australian Open: 4. runde (2021)

* Roland-Garros: 3. runde (2019, 2020 og 2021)

* Wimbledon: 1. runde (2019)

* US Open: 3. runde (2019).









Mer fra Dagsavisen