Sport

Håndballjentene må vente på Tokyo-billett etter Romania-seier – slik går Norge til OL

De norske håndballjentene var ett mål unna OL-plass etter et drama, men 29-24 over Romania holdt ikke. Avgjørelsen faller søndag mens laget reiser hjemover.

Hadde Norge vunnet med seks mål, ville OL-billetten vært klar. Malin Aune hadde en skuddsjanse et par sekunder før slutt, men keeper reddet.

– Jeg synes kampen i dag er fantastisk gjennomført av jentene mot et godt lag og med kniven på strupen, sa landslagssjef Thorir Hergeirsson til TVNorge.

En mulig OL-tur vurderte han slik etter kampen:

– Vi har en god mulighet, men er avhengig av at resultatet i morgen går vår vei.

Resultatet mellom Montenegro og Romania søndag styrer Norges skjebne. Tar montenegrinerne minst ett poeng, er Norge sikret OL-plass. Montenegro kan også tape med opp til fire mål og likevel hjelpe det norske laget til sommerlekene.

Vinner Romania med fem mål, vil antall scorede mål avgjøre thrilleren mellom tre lag. Den seiersmarginen er også den eneste som kan stoppe Norges OL-planer.

Ble viktig

I andreomgangen var Norge klart best. Rumenerne ble delvis kjørt av før det var spilt ti minutter med 17-12 og 18-13 til Norge. Tendensen i kampen fortsatte med norsk grep.

Stine Skogrand overtok straffeskytingen etter at Nora Mørk bommet på sitt første forsøk i kampen. Det ga en rekke viktige norske scoringer. Det ble en stor kveld for Skogrand, som var sentral både i angrep og forsvar.

– Montenegro satt på tribunen og heiet på Romania. Jeg håper begge lag gjør det de kan, sa Skogrand til TVNorge om søndagskampen.

Det ble spekulert på om lagene ønsket Norge utslått og ville spille på et spesielt resultat. Turneringsvinneren blir bedre seedet enn andrelaget i OL, og det kan være en stor motivasjonsfaktor for Montenegro.

Keeperveteranen Katrine Lunde (fyller 41 år 30. mars) spilte en meget god kamp. Hun fikk god hjelp av forsvaret.

OL-suksess

Fredag tapte Norge 23-28 mot vertsnasjon Montenegro. Da kom ikke det norske laget i nærheten av sitt beste nivå.

Norge debuterte i OL i 1988 med sølv. Med unntak av 2004-lekene har laget deltatt. På veien er det blitt to gull (2008 og 2012) og flere andre medaljer.

I 2016 fikk Norge bronse bak vinneren Russland og Frankrike.

OL-turneringen i Tokyo spilles i perioden 25. juli til 8. august. 12 nasjoner deltar og starter med to grupper à seks lag.

Samme opplegg blir det for det norske herrelaget i håndball med start 24. juli.

Kampfakta:

Norge – Romania 29-24 (13-11)

Verde Complex

Norge: Katrine Lunde, Silje Solberg – Henny Ella Reistad 4, Emilie Hegh Arntzen, Veronica Kristiansen 2, Marit Malm Frafjord, Stine Skogrand 12, Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal 4, Malin Aune 2, Kari Brattset Dale 3, Vilde M. Ingstad, Marit Røsberg Jacobsen 1, Camilla Herrem 1, Sanna Solberg-Isaksen, Marta Tomac.

Toppscorer Romania: Cristina Neagu 11.

Dommere: Karina Christiansen og Line Hesseldal Hansen, Danmark.

Utvisninger: Norge ingen, Romania 4 x 2 min.

Gjenstående kamp, søndag: Montenegro – Romania.

De to beste lagene får OL-plass.

Mer fra Dagsavisen